Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Τι συμβαίνει ?

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Τι συμβαίνει ?

Του Δρ. Δημητρίου Σταθακόπουλου

 

Δημοσιεύαμε σήμερα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ – έρευνα του συμπατριώτη μας από το Λευκάσιο Δημήτρη Σταθακόπουλου,  ο οποίος παρακολουθεί τη σημερινή κατάσταση και καταγράφει υπόγειες κινήσεις ιθυνόντων της Τουρκίας που πολλές φορές δεν φαίνονται στο φως αλλά απεργάζονται για την απαξίωση του Παγκοσμίου Μνημείου της Ορθοδοξίας του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το ρεπορτάζ καταγράφει :

  • Κινήσεις των Ελλήνων διεθνώς να ξαναγίνει εκκλησία η αγ. Σοφία ;
  • Αντι-κινήσεις των Τούρκων να ξαναγίνει Τζαμί.
  • Θέματα ερμηνείας των Βυζαντινών αυτοκρατορικών χρυσόβουλων αναφορικά με τις γαίες , τα κτήματα και κτίσματα στην Ελλάδα ( θυμηθείτε υποθ. Βατοπαιδίου/ Βατοπεδίου ) ;
  • Αντι- Θέματα ερμηνείας των σουλτανικών “χρυσόβουλων” στην Τουρκία αναφορικά με το διαχρονικό τους κύρος και τη νομική τους σύγκρουση με τις αποφάσεις του ΚΕΜΑΛ να μετατραπεί η αγ. Σοφιά από τζαμί σε μουσείο.
  • Προχθές τέθηκε το θέμα στον  τ/Υ.Πολιτισμού και αρχικώς ο τ/ Υπουργός είπε πως δεν γεννάται θέμα. Η αγ. Σοφιά θα παραμείνει μουσείο. Υπάρχουν άλλα τζαμιά ( ιστορικά, ανακαινισμένα και νέα ) για να ασκούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα των Μουσουλμάνων.
  • Τι λέει αυτό στους Ελληνες που ξαναθέλουν την αγ. Σοφιά εκκλησία ;

” Καθίστε καλά, γιατί έχουμε κι’ εμείς θερμοκέφαλους, οι οποίοι άν κάνουμε την αγ. Σοφιά εκκλησία, θα μας φάνε ζωντανούς , αφού  ήδη ζητούν να την ξανακάνουμε τζαμί. Γι’ αυτό ηρεμήστε και αφήστε την ΜΟΥΣΕΙΟ για να την χαιρόμαστε όλοι, όπως ο σοφός Κεμάλ είχε αποφασίσει”.

Γεια σας Έλληνες για άλλη μια φορά …. !!!

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρο ρεπορτάζ από την Κων/πολη,

Φιλικά,

Δρ. Δημ. Σταθακόπουλος

Διδάκτορας Κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού ( οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος παρΑρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ένωση Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων ( CCBE, Βρυξέλλες ) – Μουσικολόγος.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στη στήλη μας ΙΣΤΟΡΙΚΑ και στον φάκελο ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 

 

(Σημείωση: Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύουμε από το KalavrytaNews λόγω της ιδιαίτερης αξίας και σημασίας του)  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *