Με τεράστια επιτυχία η εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

11050730_1565614437042337_9194538635838948464_n

Με μια σημαντική εκδήλωση για τον Εορτασμό της Επετείου του 1821 η Παγκαλαβρυτινή Ένωσης γιόρτασε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στην Αθήνα την επέτειο της έναρξης της Επαναστάσεως για την εθνική Παλιγγενεσία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του Πανοσιολογιοτάτου Καθηγούμενου της Αγίας Λαύρας π. Ευσεβίου, του εντεταλμένου Περιφερειακού Εκπροσώπου της Περιφερειάρχου Αττικής κ Ρένας Δούρου Κυρίου Αγγελόπουλου, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αναστασίας Τογιοπούλου, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κυρίας. Αναστασίας Τογιοπούλου, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γιώργου Λαζουρά, του εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναυάρχου Ηλία Δημόπουλου, του Εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ταξιάρχου κ Λύκου Ευαγγέλου, του εκπροσώπου του ΓΕΣ Συνταγματάρχου κ Νταούλη Παναγιώτη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων κ. Δημήτρη Κοντογιάννη, η συντριπτική πλειοψηφία Προέδρων και εκπροσώπων όλων των Καλαβρυτινών Συλλόγων. και πλήθος κόσμου.
Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης έγινε στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων και περιελάμβανε τρείς ενότητες :

α) το πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε μια σημαντική προσωπικότητα της Νομικής Επιστήμης και της Ιστορικής Έρευνας, ο κύριος Σπυρίδων Ι. Νικολάου, Σύμβουλος Επικρατείας ε.τ. τ. Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας με θέμα : «Η Εθνική και Ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821». Ο μεστός νοημάτων λόγος, εμπεριστατωμένη από ιστορικά στοιχεία και αποδεικτική διαδικασία των όσων αναφέρθηκαν και γενικά το σύνολο του εξαιρετικού αυτού Πανηγυρικού λόγου, είναι σίγουρο ότι θα μείνουν παρακαταθήκη στην ιστορία τόσο της Παγκαλαβρυτινής όσο και κάθε ενδιαφερόμενου Έλληνα. (Το πλήρες κείμενο της εμπνευσμένης Ομιλίας του κ Νικολάου δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως http://pankalavritini.com/).

β) Ακολούθησε η πρώτη παρουσίαση του αυθεντικού τραγουδιού που χόρεψαν στην πλατεία των Καλαβρύτων, οι Αγωνιστές την 21η Μαρτίου 1821 όταν απελευθέρωσαν τα Καλάβρυτα «Σήμερα η μέρα είναι Λαμπρή καημένε Χαραλάμπη» όπως διασώθηκε από την Γεωργούλα Μπαλτάκου το γένος Κόρπα, από το Παγκράτι Καλαβρύτων η οποία συμμετείχε στα γεγονότα της Έναρξης της Επανάστασης του 1821. Το τραγούδι βρήκε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος και κατέγραψαν μελωδικά μαζί με την «Ομάδα τραγουδιού Ρωμιοσύνη» και το Γιώργο Δαλιάνη για την Σειρά Καλαβρυτινά αυθεντικά Τραγούδια που ετοιμάζει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση. Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕ διαβάζοντας αποσπάσματα από την αυθεντική μαρτυρία της γερόντισσας. Η παρουσίαση έγινε με τα αυθεντικά όργανα της εποχής Νταούλι, Φλογέρα, Ούτι και βιολί – Λύρα. Μέλη από τα χορευτικά των Λιβαρτζινών Αθήνας «Η Αγία Τριάς» και του Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας» χόρεψαν το τραγούδι δίνοντας πανηγυρικό τόνο και πατριωτική έξαρση. Μετά την παρουσίαση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων δήλωσε στον Πρόεδρο της ΠΕ ότι η γερόντισσα αυτή ήταν προγιαγιά του, όπως επίσης και του Προέδρου των Παγκρατιωτών κ Κατσιουλέρη, αλλά αγνοούσαν και οι δυο την ύπαρξη του ντοκουμέντου αυτού.

γ)Ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 3ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2011-2021 «Τα Παιδιά ζωγραφίζουν για την Επανάσταση» με φετινό ειδικό θέμα «Οι Ξεχασμένοι Φιλέλληνες» από την υπεύθυνη διεξαγωγής κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Γενική Γραμματέα της Π.Ε. και Βράβευση των τριών νικητών κάθε κατηγορίας για τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά της Ελλάδας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

1ο Βραβείο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΒΒΑΣ, Κορυδαλλός Αττικής

2ο Βραβείο: ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΑΚΑΛΑ, Αθήνα

2ο Βραβείο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, Καλάβρυτα

3ο Βραβείο: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ, Αθήνα

ΕΠΑΙΝΟΙ:

ΕΛΕΝΑ ΡΩΜΑΝΙΑ, Αθήνα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΟΥΝΑ & ΑΘΗΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

ΣΟΛΩΝ ΔΗΜΕΡΤΙΚΑΣ, Αθήνα

ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ & ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ, Καλάβρυτα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

1ο Βραβείο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, Πάτρα

ΕΠΑΙΝΟΙ:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΡΑΜΜΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΗΣΙΜΟΣ, Καλάβρυτα

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΠΡΟΣΑΛΕΝΤΗ, Αίγιο

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με Τραγούδια της Επανάστασης από το Μουσικό σχήμα του Γεωργίου Δαλιάνη και την ομάδα τραγουδιού “Ρωμιοσύνη“. Όπως ήταν φυσικό τα χορευτικά των Λιβαρτζινών Αθήνας «Η Αγία Τριάς» και του Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας» έδωσαν μια ακόμη δυναμική παρουσία στο χώρο της Παλαιάς Βουλής.

Ακολούθησε πομπή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου, ενώπιον Αγημάτων του Στρατού και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έγινε Κατάθεση Στεφάνων Τιμής από τον Πρόεδρο της Π.Ε, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, την Πολωνική Πρεσβεία, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής και

κορυφώθηκε με την κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας. Ακολούθησε από την παρευρισκόμενη μπάντα των ενόπλων Δυνάμεων το τιμητικό σιωπητήριο και ο εθνικός Ύμνος.

Οι επίσημοι απέδωσαν χαιρετισμό στην μπάντα των ενόπλων Δυνάμεων και στα Τιμητικά Αγήματα Ευελπίδων και Ναυτικού και η τελετή έκλεισε πανηγυρικά με το Τέλος του Πανηγυρικού Εορτασμού της Εθνικής Επετείου.

Η κάλυψη της εκδήλωσης από τα ειδησεογραφικά τμήματα του ΑΝΤ1 με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Παπαδημητροπούλου και της ΝΕΡΙΤ έδωσε πανελλήνια διάσταση στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση. Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση ευχαριστεί τόσο το ειδησεογραφικό τμήμα της ΝΕΡΙΤ όσο και τον Διευθυντή Ειδήσεων του ΑΝΤ1 κ Βασίλειο Πελέκη για την ανταπόκριση στο αίτημα και την κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων.

Σε όλους απέμεινε η ευχαρίστηση της ωραίας αυτής διοργάνωσης και της επιτυχίας αλλά και η ανάδειξη όλων των στοιχείων της πραγματικής Ιστορίας της έναρξης της Επανάστασης του 1821.

802 11076007_828983267149305_1623266339_n 399 413 414 400 401 402 403 404 405 406 407 408 410 411 415 416 418 419

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *