Η Π.Ε. υποστηρίζει την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Η καθιερωμένη έναρξη της παρέλασης των μαθητών του Λυκείου Καλαβρύτων με το Λάβαρο του 1821 στις 24ης Μαρτίου 2012, τα τελευταία δυο χρόνια πέρασε πολλές δοκιμασίες και αμφισβητήσεις.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, αμφισβητήθηκε η έναρξη από το Γραφείο Εθιμοτυπίας του Δήμου Αθηναίων, με την επίκληση του ότι δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον επίσημο κανονισμό εορτασμού.

Η Παγκαλαβρυτινή Ενωση πρωτοστατώντας με σειρά από διαβήματα κατάφερε τόσο να συνεχιστεί η καθιερωμένη από πολλών δεκαετιών έναρξη της παρέλασης από τα Καλαβρυτινόπουλα αλλά και να ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα Εθιμοτυπίας τοσο του Δήμου αθηναίων όσο και της Περιφέρειας Αττικής η σχετική διάταξη για τον καθιερωμένο εορτασμό της Μεγάλης γιορτής του Γένους της 25ης Μαρτίου 1821, από τους μαθητές όλων των σχολείων της Αθήνας.

 

Ετσι και φέτος τα Καλαβρυτινόπουλα Παρήλασαν υπερήφανα στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στον Ιερό χώρο του Πανεθνικού μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου. Πρώτο, το Λύκειο Καλαβρύτων, με πενήντα πέντε Μαθητές, λυγερόκορμα, αγόρια και κορίτσια, ντυμένα με όμορφες φουστανέλες και γυναικείες φορεσιές του 21, μαζί με δέκα φωτισμένους καθηγητές των και με επικεφαλής τον Λυκειάρχη των, κ. Σπανό Βασίλειο.

Ήλθαν με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια, από τα Καλάβρυτα, το Σάββατο πρωί 24 Μαρτίου 2012, στην Αθήνα στο Σύνταγμα, με το αντίγραφο του λαβάρου και παρέλασαν εντυπωσιάζοντας όλους όσους παρακολούθησαν την παρέλαση (δυστυχώς κυρίως αστυνομικές δυνάμεις γιατί δεν είχε επιτραπεί λόγω μέτρων ασφάλειας η παρουσία κόσμου απέναντι από τη Βουλή φέτος).

Τα παιδιά και τους καθηγητές, καλωσόρισε ο Κώστας Κατσιάρης, ως εκπρόσωπος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης. Και μετά το πέρας της παρέλασης, τους οδήγησε για φαγητό, στο εστιατόριο «Παπασιδέρης» στους Αμπελοκήπους, Έβρου 98, του Καλαβρυτινού συμπατριώτη μας κ. Οικονόμου Γιάννη.

Δυστυχώς πρέπει να αναφέρουμε ότι το καθιερωμένο γεύμα των μαθητών που παρείχε παλαιότερα ο δήμος Αθηναίων τα τελευταία δυο χρόνια το ακύρωσε, ενώ ούτε ο δήμος Καλαβρύτων ανέλαβε την χορηγία του γεύματος για τα παιδιά που τιμούν τα Καλάβρυτα και την ιστορία μας. Έτσι το τίμημα και φέτος όπως και την περσινή χρονιά , πλήρωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, παρά τα ισχνά οικονομικά της.

Στον χαιρετισμό προς τα παιδιά ο κ Κώστας Κατσιάρης , τους επεσήμανε την αξία της 25ης Μαρτίου 1821, ως διαρκής επανάσταση, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Έθνους.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τον χαιρετισμό από πλευράς της Παγκαλαβρυτινής Ενωσης:

Αξιότιμοι, κύριε Λυκειάρχα, κυρίες-οι Καθηγήτριες-τες,

Αγαπητά μας Παιδιά, Καλαβρυτινόπουλα:

     Έκ μέρους του Δ/Σ, της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, Σας καλοσωρίζω και σας Απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό, με δροσερές ευχές, της άνοιξης και για καλό Πάσχα το 2012 των παθών και ελπιδοφόρας Ανάστασης όλων των Ελλήνων.

Σας καλοσωρίζω, εδώ στο Κλινών Άστυ, στην πόλη το φωτός, την Αθήνα των αιώνων και σας ευχαριστούμε, για την Καλαβρυτινή Λεβέντικη συμμετοχή και παρουσία σας, στην Μαθητική Παρέλαση, του Εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου, της 25ης Μαρτίου 1821, στο Εθνικό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, στην Πλατεία Συντάγματος.

     Σας υποδεχθήκαμε και σας καμαρώσαμε μαζί με όλους τους Έλληνες, με θαυμασμό και μνήμη.

     Είμαστε όλοι εδώ προσκυνητές στα σημάδια των περασμένων καιρών, των καιρών των Ελλήνων, με τα φτερά των Αγωνιστών του 1821, για να κρατήσουμε ακαίραια την μνήμη, την δόξα και το μεγάλο χρέος, για την ακεραιότητα της Πατρίδος μας και του Έθνους.

     Είμαστε όλοι εδώ, για να αναταράξουμε την ιερή γη. Να προκαλέσουμε τον τόπο αυτό, να πάρει βαθιά αναπνοή.

    Πιστοί στο κάλεσμα της ιερής παράδοσης μας, ανάμεσα στα κουκούλια της ανιστόρητης αλαζονείας, σκορπίζουμε τον ιδρώτα των προσπαθειών μας σπέρμα και σπορά μαζί στα χωράφια της μνημοσύνης του αύριο.

     Ας πιαστούμε μαζί χέρι-χέρι σφιχτά, για να διδασκόμεθα και να υποκλινόμεθα στο μεγάλο διαλαλητή, τον Σωκράτη, με τις φτερωτές αναλλοίωτες ιδέες, ιδιαιτέρως για την αγάπη άνευ ορίων, προς την Πατρίδα, είπε, «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοίς νούν έχουσι».

     Το Σωκρατικό μήνυμα, καταγεγραμμένο από τα πέρατα του παρελθόντος, φωταγωγεί ως σήμερα και ως την αιωνιότητα ωσάν καθημερινώς μαντατοφόρος, μήνυμα θεϊκό, για την επιβεβλημένη συμπεριφορά μας και στάση μας απέναντι στην Πατρίδα, την Ελλάδα μας.

     Να πάρετε να πάρουμε δύναμη να σταθούμε θαρρετά αντίκρυ στους ξένους που σκονίζουν τα περβάζια μας και χερσώνουν τις αυλές μας .

     Ας αφήσουμε την διχόνοια την δολερή.

     Και να ενθυμούμεθα πάντοτε ό,τι οι Ήρωες ζούν και η θυσία των δικαιώνεται, όταν υπάρχουν Σεβασμοί και μνήμη…..

     Συγχαρητήρια και να κρατήσετε στην καρδιά σας την υπερηφάνεια και την ικανοποίηση ό,τι επράξετε το υπέρτατο χρέος για τα Καλάβρυτα και όλη την Ελλάδα. Να είσθε υπερήφανοι και καλόν αγώνα στους καθηγητές και καλή πρόοδο στους μαθητές.                                                                                            

One thought on “Η Π.Ε. υποστηρίζει την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *