Η Επετειακή Εκδήλωση της Μάχης του Μ.Σπηλαίου από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση

Εικόνα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη παρουσία Καλαβρυτινών έγινε σήμερα 22 Ιουνίου 2014 ο εορτασμός της νικηφόρου Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά των ορδών του Ιμπραήμ που διεξήχθη νικηφόρα την 24η Ιουνίου 1827 και όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων :

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος
Ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Μ. Σπηλαίου π. Ιερώνυμος Κάρμας
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ Γεώργιος Λαζουράς
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Θεόδωρος Νασιώτης
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, κ. Γεώργιος Κοσμάς
Ο Εκδότης της Φωνής των Καλαβρύτων κ Πάνος Τσαπάρας
Ο Πρόεδρος της ΕΕ της ΠΕ κ Τριαντάφυλλος Φελούκας
Η Αντιπρόεδρος της ΠΕ κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου
Ο Γυμνασιάρχης Καλαβρύτων κ Θεοδόσης Παναγόπουλος
Η Γ.Γ. του Συλλόγου Σκοταναίων και κοσμήτωρ της ΠΕ κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου
Ο ε. εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής ε. Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ Ανδρέας Σκαρτσίλας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρινοφυτινών και Ταμίας της ΠΕ κ Κώστας Κατσιάρης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λουσών και απόγονος της Οικογένειας Αγωνιστών του 1821 κ Αντώνης Πετιμεζάς
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζαχλωρούς κ Πλιατσικούρας
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλανητέρου και μέλος του ΔΣ της ΠΕ κ Αποστόλης Παπαϊωάννου
Ο τ. Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλανητέρου κ Αλεξόπουλος
Το στέλεχος του Υπ. Οικ. και μέλος τους ΔΣ της ΠΕ κ Χαράλαμπος Ζωγράφος
Ο Πρόεδρος και η Γ Γραμματέας του ΙΠΗΠΑ και του Τάματος του Έθνους κ Ιωάννης και κ. Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου

Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος ενώ τις ευχές του απέστειλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αμβρόσιος ο οποίος λόγω εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγ.Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον οικισμό Μεσσηνέζη Αιγίου δεν ήταν δυνατό να παρίσταται. Χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Γεώργιος Αγγελόπουλος ο οποίος επίσης παρευρισκόταν στα εγκαίνια της του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κοσμήτωρ της ΠΕ κ Μαριάνθη Χρονοπούλου, ενώ εισαγωγικό χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της ΠΕ κ Βαρβιτσιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της εκδήλωσης και ανακοίνωσε ότι φέτος με την συμπλήρωση ακριβώς 200 ετών από την ημερομηνία Ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας η Παγκαλαβρυτινή Ένωση σε συνεργασία με τη Ριζάρειο θα κάνουν εκδήλωση στους χώρους της Ριζαρείου την 14η Σεπτεμβρίου 2014 η οποία θα έχει σαν θέμα της του Καλαβρυτινούς Φιλικούς με παρουσίαση της ιστορικής έρευνας του Δρ. Δημητρίου Σταθακόπουλου σχετικής με το θέμα.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαβρύτων κ Λαζουρά ο οποίος επισήμανε το ότι θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την ενημέρωση των νέων μας για γνώση της ιστορικής μας πορείας και του Απογόνου της οικογενείας Πετιμεζαίων κ Αντώνη Πετιμεζά ο οποίος τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Κεντρικός ομιλητής ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, το αιρετό μέλος του ΥΣΔΕΕ Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης κ Πέτρος Κόρδας με τίτλο «Η προσφορά των Μοναχών του μεγάλου Σπηλαίου στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και στην καθοριστική νικηφόρα μάχη του 1827». Η παρουσίαση της ιστορικής του έρευνας σε σχέση με την ιστορική συμβολή του Μεγάλου Σπηλαίου στον Αγώνα καθώς και σημαντικά στοιχεία που παρουσίασε, απέδωσαν με τον καλύτερο το πνεύμα της ημέρας και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση υπήρξε έκθεση σπανίων ιστορικών ντοκουμέντων και παρουσιάστηκε επίσης, για πρώτη φορά στην περιοχή των Καλαβρύτων, η Φορεσιά των Οπλαρχηγών του 1821 της οποίας ακριβές ανάτυπο έχει δημιουργήσει μετά από μακρόχρονη ιστορική έρευνα η Παγκαλαβρυτινή Ένωση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση της 23ης Μαρτίου 2014 για την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στην Παλαιά Βουλή. Την ιστορική αυτή στολή φόρεσε ο Ταμίας της ΠΕ κ Κατσιάρης ο οποίος και ήταν ο σημαιοφόρος με τη σημαία της ΠΕ.

Ακολούθησε καφές για όλους τους παρευρισκόμενους στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία παρασχέθηκε γεύμα στους προσκεκλημένους από τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις καλύτερες των εντυπώσεων για την όλη διοργάνωσης και ευχαριστίες από όλους στους συντελεστές που οργάνωσαν την εκδήλωση με ιδιαίτερες τις ευχαριστίες στον Ηγούμενο της Μονής Πανοσιολογιότατο Ιερώνυμο Κάρμα.

Όλοι ευχήθηκαν και του χρόνου ακόμη καλύτερα.

Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *