Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης
Στον θρησκευτικόν εορτασμό της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Ιερού συμβόλου των Ορθοδόξων Χριστιανών, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκαν και δύο ιστορικές εκδηλώσεις, ως οφειλόμενο από την Πατρίδα μας ιστορικό Μνημόσυνον, για τους Ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας, στην Οδησσό της Ρωσσίας, το 1814, για την έναρξη τού πανεθνικού Αγώνος της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821. Δηλαδή στους αείμνηστους: Νικόλαον Σκουφά από την Άρτα, Αθανάσιον Τσακάλωφ από τα Ιωάννινα και Εμμανουήλ Ξάνθου από την Πάτμον.
Είχα την χαρά να συμμετάσχω καί στις δύο εκδηλώσεις, ευφραινόμενος την λαμπρότητα καί την υπερηφάνεια που ανέβλυσε εκ των ιστορικών λόγων και ιδεών, για το Αγαθόν της Ελευθερίας του ανθρώπου και των λαών και το μεγαλείον της Ελληνικής ψυχής. Η Ελευθερία δεν είναι δοτό αγαθόν. Διεκδικείται αενάως…
Στις εκδηλώσεις αυτές η Πανγκαλαβρυτινή Ένωση, κατάφερε τα μέγιστα, όχι μόνον χάρις στην συμβολή τού Προέδρου της, κ. Δημητρίου Βαρβιτσιώτη, άοκνου εμπνευστού και ερευνητού όσον αφορά ιστορικά στοιχεία (σύμβολα κλπ) των Φιλικών, ο οποίος μάλιστα επιμελήθηκε προσωπικά γιά την επιτυχία τών εκδηλώσεων, αλλά και μέλη τού Διοικητικού Συμβουλίου. Δυστυχώς. Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στην Ριζάρειο Σχολή στo Χαλάνδρι Αττικής, το πρωϊ της Κυριακής της 14ης Σεπτεμβρίου 2014, με εκλεκτούς ομιλητάς και αρκετού κόσμου, από εκείνους, που ακόμα θέλγονται από «τοις κείνων ρήμασι» καί σπεύδουν να αναβαπτίσουν το Εθνικό τους φρόνημα, στην ανάμνηση τών πατέρων τού Έθνους.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, φωτισμένος Διδάσκαλος, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, ιστορικός ερευνητής και μουσικός, γνωστός οργανοπαίκτης παλαιών ελληνικών μουσικών οργάνων, καθώς και τραγουδιστής των παλαιών δημωδών ελληνικών τραγουδιών.
«Άστραψε και εβρόντηξε» ο Δημήτρης στην μεστή και περιεκτική ομιλία του για τους Φιλικούς και την Φιλική Εταιρία. Μας μάγεψε όλους και όλες ! Προσωπικά τον ευχαριστώ εκ καρδίας. Περιορίζομαι στην δήλωση τού θαυμασμού μου, αφού τον θαυμάσιον λόγον του θα τον επιμεληθούν γιά δημοσίευση άλλοι.
Τον λόγον έλαβαν και καλεσμένοι, εκ τών οποίων αναφέρω, τιμητικά δύο: Τον Δρ Σάμ Σέκουας, Νιγηριανόν, μεγάλον Φιλέλληνα και υπέρμαχο της Ελληνικής Γλώσσης, κάτοικον Νέας Υόρκης Αμερικής, τού οποίου το φλογερό έργο συνίσταται να διδάσκει την γλώσσα μας σε όλον τον κόσμο (!) καί τον Ελληνικής καταγωγής (εκ Λιβάνου) κ. Rodrigue (Δημήτριος) EL Khoury, Πρόεδρον των Ελληνορθοδόξων Χριστιανών του Λιβάνου.
Εκ δευτέρου και η «Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών», στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την ίδια ημέρα, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, ετέλεσε δοξολογία, εις μνήμην και τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Κολωνάκι, Στησιχώρου 6. Στην εκδήλωση αυτή, τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησεν o πτέραρχος ε.α. κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Ποντίων Αξιωματικών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ». Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων πλαισιωμένη με ιστορικό λογοτεχνικό δρώμενο, στην ομώνυμη πλατεία τής Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι. Εκ μέρους όλων των Πελοποννησίων και της Πανγκαλαβρυτινής Ενώσεως είχα την αγαθή τύχη να καταθέσω στέφανον Δόξας καί Τιμής, κλείνων το γόνυ με ενσυνείδητη ευλάβεια καί αναφωνών το: Αθάνατοι !
Αγαπητοί μου πατριώτες καί Συνέλληνες. Το σεμνότερον και ιερότερον, για ημάς είναι η γης μας, αυτά τα χώματα καί οι κυματοστόλιστοι βράχοι της Πατρίδος μας, όπου γεννήθηκαν και ανετράφησαν οι προγονοί μας, στην μακρά καί ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΗ αλυσίδα γεννεών μέχρις ημάς ! Εδώ έζησαν αυτοί και στον ίδιο τόπο ζούμε όμοια όλοι οι Έλληνες, υπό την αίγλη τής ένδοξης ιστορίας τους, με τα αυτά ήθη και έθιμα, τους αυτούς εθνικούς σκοπούς, με την ιδίαν γλώσσαν που μάς παρέδωσαν: Την Ελληνικήν ! Οι πατέρες μας καί οι πατέρες τών πατέρων μας, μέχρι το βάθος τού πρότερου χρόνου, δημιούργησαν υπέρλαμπρον πολιτισμό, άσβεστον στους αιώνες, γιά τής γεννιές τών λαών όλης τής γης.
Είναι γνωστά, αλλά πρέπει να επαναλαμβάνονται, γιατί πολλοί είναι οι Λύκοι καί οι Λύκαινες, που προμαχούν γιά λογαριασμό τού Σκότους: Η Ελλάς εδίδαξεν την ανθρωπότητα, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και το πολυτιμότερο τών ΑΓΑΘΩΝ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ.
Δια του υπέροχου πολιτισμού της, εδάμασε και εκπολίτισε ακόμα καί τον βάρβαρον κατακτητήν της, την Ρώμη, ούτως, ώστε να φθάσει ο Λατίνος λυρικός να παραδεχθεί: «Η υποδουλωθείσα Ελλάς κατέκτησεν τον άγριον νικητήν και εισήγαγε τας τέχνας εις τον αγροίκον Λάτιον». Σε αντίθεση σήμερον, με ορισμένους σύγχρονους «γραμματείς και φαρισαίους» νεοέλληνες, διδασκάλους, καθηγητές μέσης και ανωτάτης εκπαιδεύσεως, πολιτικούς, δημοσιογράφους και κάθε λογής αργυρώνητων , καταστρέφουν την Ελληνικήν Γλώσσα λίγο-λίγο, λέξη προς λέξη καί την μετατρέπουν στην παλαιόθεν υποδουλωθείσα Λατινική («αγροίκον Λάτιον»).
Εμείς όπου αρνούμεθα να αλλάξωμεν την πίστη μας για την Πατρίδα και την πίστη μας για την Καλλίστη τών γλωσσών, την γλώσσα μας, οφείλουμε να κρατάμε σφικτά στην ψυχή τα όσα μάς παρεδόθησαν ιερά και τα όσια, όπως παραγγέλλει ο Ζάλευκος από το μακρύ παρελθόν:
«Ουδέν οικειότερον εστί πατρίδος», δηλαδή: Τίποτα δεν είναι τόσο προσφιλέστερο και αγαπητό όπως η Πατρίδα μας.
Κι επειδή στους Εθνικά ΔΙΣΕΚΤΟΥΣ καιρούς που ζούμε, ολίγοι είναι αυτοί, που έχουν την συνείδηση τής υπέρλαμπρης καταγωγής τους, αλλά καί τού καθήκοντος να φανούν ΑΞΙΟΙ στην προγονική κληρονομιά, ολίγοι θα είμαστε, όσοι συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που τιμούν την Πατρίδα μας καί την ιστορία της.
Επιτρέψατέ μου λίγα λόγια για την Φιλική Εταιρία:
Στις παραμονές της Ελληνικής Επαναστάσεως το 1800, κατά των Τούρκων κατακτητών, οι ιδέες της Γαλλικής Επαναστάσεως -1789- , περί ελευθερίας και ισότητος, επέδρασαν εις τους υποδούλους Έλληνες. Ο Γνησιώτερος αντιπρόσωπος της επιδράσεως, την οποίαν είχεν η Γαλλική Επανάστασις εις τους Έλληνες, είναι ο Ρήγας Φερραίος. Ο Ρήγας σκόπον είχεν να ιδρύσει μυστική επαναστατική εταιρίαν, δια να προπαρασκευάσει την εξέγερσιν των υποδούλων λαών της Βαλκανικής κατά των Τούρκων κατακτητών. Εις τούτο απέβλεπεν το αθάνατον θούριον του : «Ως πότε παλληκάρια να ζώμεν στα στενά…». Δεν επρόλαβε να πραγματοποιήσει το όνειρο του, γιατί συνελήφθη προδομένους από Εβραίους, εις την Τεργέστη και εστραγγαλίσθη μαζί με έξι οπαδούς του, το 1798 στην Σερβία.
Οι ιδέες και τα μεγάλα σχέδια του πρωτομάρτυρα Ρήγα, του ιερού αγώνα, εύρον μιμητάς αντάξιους. Και το 1816 στην Οδησσόν της Ρωσσίας, οι φλογεροί, δραστήριοι και ορμητικοί εκείνοι Έλληνες έμποροι πατριώτες: Ο Νικόλαος Σκουφάς από την Άρταν, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Ιωάννινα και ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμον.
Ίδρυσαν μυστικήν εταιρίαν, Εταιρίαν των Φιλικών ονομασθείσαν, με σκοπόν να ενώσει και να οργανώσει όλους τους Έλληνας δια τον επικείμενον απελευθερωτικόν αγώνα, τον οποίον οι Έλληνες ήσαν αποφασισμένοι να διεξαγάγουν μόνοι των εν ανάγκη, άνευ ξένης βηθείας. Οι πλόκαμοι της Φιλικής Εταιρίας εξηπλώθησαν εις όλα τα σημεία του Ελληνισμού και εμυήθησαν εις τα μυστικά της όλοι σχεδόν οι Έλληνες, διότι ο σκοπός της ανταπεκρίνετο εις τον φλογερόν πόθον του Έθνους να ελευθερωθεί, από τον Τουρκικό ζυγό. Έτσι ο μεγάλος και ιερός απελευθερωτικός αγώνας προπαρεσκευάσθη ψυχικώς. Η Φιλική Εταιρία έχει μεγίστην σημασίαν δια την ιστορίαν του Έθνους μας, διότι ωργάνωσεν την Μεγάλην Επανάστασιν του 1821.
Τα μέλη της Εταιρίας, διεκρίνοντο εις πέντε κατηγορίες: Αδελφοποιητοί, Συστημένοι, Ιερείς της Ελευσίνος, Ποιμένες, Αρχιποιμένες. Οι Φιλικοί διέδιδον σκοπίμως ότι τις εργασίες της εταιρίας κατευθύνει κρυφίως μεγάλη δύναμης, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα. Και άφηνον να πιστεύεται ότι η αόρατος και μυστική αύτη Αρχή, ήτο ή ο υπουργός του Τσάρου, Ιωάννης Καποδίστριας ή ο ίδιος ο Τσάρος. Η Εταιρία περιέλαβεν εις τους κόλπους της ό,τι εκλεκτόν είχεν το Έθνος κατά τους χρόνους εκείνους, Αρχιερείς, Πρόκριτοι, Αρματωλοί, Οπλαρχηγοί, Διδάσκαλοι, Έμποροι, Επιστήμονες και Λόγιοι, όπου έγιναν μέλη της Εταιρίας.
Και εβοήθησαν όλοι με αυταπάρνηση, για τον μεγάλο ξεσηκωμό και έτσι ήλθεν η ημέρα της Επαναστάσεως του 1821, με τον όρκον, στον Παλαιόν Πατρών Γερμανό, των προκρίτων Καλαβρυτινών, στο ιερόν Λάβαρο της ωραία πύλης, στο Εκκλησάκι της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, με το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». Και ύστερα από μεγάλο αγώνα ανακτήθηκε η Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους. Ας την κρατήσωμεν αλώβητη…
Άς ακολουθούμεν το παράδειγμα των φλογερών Φιλικών, τών Ν. Σκουφά, Αθ. Τσακάλωφ και Εμμ. Ξάνθου και ας δείχνουμε ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ την αγάπη μας στο δικό τους ιδανικό: Την Πατρίδα μας, ενθυμούμενοι ότι τα έθνη, των οποίων οι πολίτες δεν εμπνέονται, θερμαίνονται ή δονούνται υπό του συναισθήματος την φιλοπατρίας, παρακμάζουν και εξαφανίζονται. Ενώ εκείνα τα Έθνη, των οποίων οι πολίτες είναι φλογεροί πατριώτες ευημερούν κοινωνικά και καταυγάζουν ιστορικά.
Κλείνω και ενώπιόν Σας το γόνυ ευλαβικά, αναφωνών καί πάλιν ΑΘΑΝΑΤΟΙ !
Κώστας Κατσιάρης
Ο Καλαβρυτινός Τσολιάς