Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 72 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, με το μνημόσυνο και τις άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή 13 Δεκέμβρη (ημέρα της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών από τους Γερμανούς) στα Καλάβρυτα.

Στο μνημόσυνο αυτό, όπως είναι γνωστό, θα παρευρεθεί και θα τιμήσει με την παρουσία του το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης των Καλαβρύτων και σε ειδική τελετή, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, θα του παραδοθεί, από το Δήμαρχο Καλαβρύτων, κ. Γεώργιο Λαζουρά, το χρυσό κλειδί της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων.

Επίσης, τις εκδηλώσεις αυτές, θα τιμήσουν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Βίτσας, οι βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Δήμαρχοι Μαρτυρικών Πόλεων και Δήμαρχοι Δήμων του Νομού και της Περιφέρειας, πολλοί άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου . Την ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ. .

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Κυριακής, έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 72 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 • ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ώρα 09.15 : Αναχώρηση επισήμων από το Δημαρχείο Καλαβρύτων για τον

Καθεδρικό Ναό της πόλης

Ώρα 10.00 : Καθεδρικός Ναός Μαρτυρικής Πόλης Καλαβρύτων

 • Τέλεση πάνδημου μνημοσύνου για τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, κ.κ. Αμβροσίου και άλλων Μητροπολιτών και με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου

 • Ομιλία από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρη Χασάπη

Ώρα 10.40 : Αναχώρηση, με πομπή, από τον Καθεδρικό Ναό της Πόλης προς τον Τόπο Θυσίας

Ώρα 11.00 : Άφιξη στον ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ, όπου θα τελεστούν:

 • Επιμνημόσυνη δέηση

 • Προσκλητήριο των Εκτελεσθέντων

 • Τιμητική κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

 • Σιγή ενός λεπτού

 • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Ώρα 12.15: Αρχοντικό Παλαιολογίνας – Τελετή Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε επίτιμο δημότη της Πόλης και του Δήμου Καλαβρύτων.

 • Ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρη Κοντογιάννη

 • Προσφώνηση και ανακήρυξη από το Δήμαρχο, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε επίτιμο δημότη της Πόλης και του Δήμου

 • Επίδοση του πάπυρου, με μέρος της απόφασης του Δ.Σ.

 • Παράδοση του κλειδιού της πόλης

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα επισκεφθεί το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές – δρομείς του δρόμου θυσίας, που διοργανώνεται, φέτος, για πρώτη φορά, από το Δήμο Καλαβρύτων και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού – ΑΣΑΕΔ) και θα διεξαχθεί σε μήκος 10.000 μέτρων, από την Μαρτυρική Κοινότητα Ρογών, μέχρι την Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων.

Στο Δρόμο Θυσίας – Αγώνα Δρόμου αυτό, έχουν δηλώσει συμμετοχή, μέχρι σήμερα, 800, περίπου δρομείς. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *