Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2017.
Οι εκδηλώσεις της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης «Καλοκαίρι 2017- Ομορφα Καλάβρυτα», ξεκινούν με την παρουσίαση στις 20 Μαΐου του 2017 ημέρα Σάββατο και ώρα 8:30 απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Σκεπαστού, με την παρουσίαση από τη «Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης», του έργου «Παπαφλέσσας» το οποίο έχει γράψει ο Μελάς.
Η ημερομηνία η οποία επιλέχθηκε να παρουσιαστεί το έργο αυτό είναι επετειακή αφού στις 20 Μαϊου 1825 έγινε η ιστορική μάχη στο Μανιάκι Μεσσηνίας. Η Μάχη στο Μανιάκι ήταν μία κορυφαία πολεμική συμπλοκή της Επανάστασης του ’21 ανάμεσα στα Αιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ και 500-600 Έλληνες, παρά τη νικηφόρα έκβαση για τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ Πασά, και τον θάνατο του Παπαφλέσσα, αρχηγού των Ελλήνων.
Η μάχη άρχισε το πρωί της 20ης Μαΐου 1825 και κράτησε περίπου οκτώ ώρες. Για τους πεπειραμένους Αιγύπτιους και τους Γάλλους αξιωματικούς βοηθούς τους, δεν ήταν δύσκολο να νικήσουν τους λιγοστούς Έλληνες να κάμψουν την αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων, παρότι οι τελευταίοι πολέμησαν με υπέρμετρη γενναιότητα. Αφού τους κύκλωσαν, εισέβαλαν μετά από διαδοχικές επιθέσεις στα ταμπούρια τους και τους σκότωσαν σχεδόν όλους, ανάμεσά τους και τον Παπαφλέσσα του οποίου το σώμα και το κεφάλι βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία.
Σύμφωνα με την παράδοση, την οποία αναφέρουν και ορισμένοι ιστορικοί της Επανάστασης, μετά το τέλος της μάχης ο Ιμπραήμ ζήτησε από τους στρατιώτες του να αναζητήσουν και να βρουν το νεκρό σώμα του Παπαφλέσσα (1788-1825). Όταν εκείνοι το βρήκαν, τους διέταξε να τοποθετήσουν πάνω στο ακέφαλο πτώμα το κεφάλι και να τον στήσουν σε μια βελανιδιά που βρισκόταν μέσα στο Ταμπούρι του. Τότε ο Ιμπραήμ θαύμασε το επιβλητικό παράστημα του νεκρού Παπαφλέσσα. Κατά μία λαϊκή αφήγηση, τον φίλησε στο μέτωπο σε ένδειξη αναγνώρισης της γενναιότητας και του ανιδιοτελούς θάρρους του.
Η «Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης», αποτελεί ένα καινούργιο στοιχείο στην δραστηριότητά της Ιστορικής Παγκαλαβρυτινής Ένωσης. Εθελοντές από πολλούς συλλόγους προσφέρθηκαν να συνδράμουν στη δημιουργία μιας νέας θεατρικής σκηνής σε διασυλλογικό επίπεδο, με σκοπό την ανάδειξη ιστορικών στοιχείων αλλά και την ανάδειξη από πολιτιστικές και άλλες συνδυασμένες δραστρηιότητες της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.
Έτσι το έργο αυτό θα συνεχίσει να παρουσιάζεται στο επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές των Καλαβρύτων. Προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι θα παιχθεί στα Τριπόταμα, στο Σοπωτό, στη συνέχεια στη Δάφνη, τα Καλάβρυτα και την Κλειτορία, ενώ θα γίνουν παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές.