Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, με την παρουσία σύσσωμου του ΔΣ, σε μια εξαιρετική και πρωτόγνωρη εκδήλωση και ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποίησε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού πίνακα ‘’Καλάβρυτα ’43 – Ο Θρήνος’’ που ζωγράφισε ο Κώστας Μουστάκας.
Το έργο (διαστάσεων 4μ Χ 2μ ) αντλεί το περιεχόμενο του από το δραματικό γεγονός του σφαγιασμού της πόλης των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, εστιάζοντας περισσότερο στον Θρήνο που επακολούθησε. Το έργο είχε παραγγελθεί από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, προ διετίας στον καλλιτέχνη ο οποίος και αποτύπωσε με συμπυκνωμένο τρόπο την βιαιότητα, την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων μπροστά στην φρίκη του πολέμου και στην βιαιότητα του θανάτου, σε ένα ομολογουμένως ξεχωριστής ποιότητας έργο.
Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων έγινε στην Αθήνα και στον πολυχώρο «Εκστάν» του Καλαβρυτινού ηθοποιού και Σκηνοθέτη Γιάννη Σταματίου, ο οποίος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους είπε να νοιώσουν ότι είναι σε ένα ‘’Καλαβρυτινό Σπίτι’’.
Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, στην αναφορά του τόνισε “Τιμούμε σήμερα ευλαβικά την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων με ένα έργο παρακαταθήκη στις νέες γενιές και όσους θα επισκέπτονται τα Καλάβρυτα. Το έργο αποτελεί φόρο τιμής στην πόλη των Καλαβρύτων που σφαγιάστηκε ανελέητα από τις δυνάμεις του φασισμού αλλά και μια υποχρέωση όλων μας που για συνεχή προσπάθεια να μην βιώσουμε ποτέ τους εφιάλτες του παρελθόντος”.
Ο π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Πρωτοπρεσβύτερος Καλαβρύτων, με μια μεστή και εξαιρετικής ποιότητας ομιλία, περιέγραψε το γενικό χαρακτήρα του εστιασμένου από το ζωγράφο περιβάλλοντος των Καλαβρύτων του 1943, αλλά και στην ιδιαίτερη τεχνική του κυβισμού και της χρήσης των χρωμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να προσεγγίσουν περισσότερο το χαρακτήρα του έργου.
Ο ποιητής και συγγραφέας Μάρκος Χαρίτος αναφέρθηκε στην διαδρομή του ζωγράφου δίνοντας πολύτιμα στοιχεία της ποιότητας και της σεμνότητας που τον χαρακτηρίζει.
Ο δημιουργός Κώστας Μουστάκας λιτός και δωρικός είπε ότι αυτό που θέλει να δώσει το έργο είναι ότι ‘’δεν υπάρχει δικαίωση, δεν υπάρχει αποκατάσταση, μόνο μνήμη υπάρχει την οποία πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας‘’. Το έργο είναι κραυγή της τραγωδίας και της θυσίας των θυμάτων, τονίζοντας την ελπίδα να συμβάλλει το έργο στην μεταφορά του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στις νέες γενιές.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια, υπό τους ήχους πιάνου και τσέλου, σε μουσική αφιερωμένη στην βραδιά που συγγράφηκε ειδικά για την παρουσίαση του πίνακα, υποβάλλοντας σε βαθιά συγκίνηση τους παρευρισκόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πάνω από 5 λεπτά υπήρξε απόλυτη σιωπή στον χώρο της εκδήλωσης σε σημείο μιας πρωτόγνωρης υποβολής του κοινού στη δύναμη του ζωγραφικού έργου.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων συγκινημένος από τα συμβολικά μηνύματα του πίνακα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καρτερία και την αδάμαστη θέληση για ζωή της Καλαβρυτινής Μάνας, η οποία ακόμη και σήμερα αποτελεί παράδειγμα αγώνα αξιοπρέπειας και ηρωισμού. Ο Δήμαρχος αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δήμου Βαρβιτσιώτη να τοποθετηθεί ο πίνακας στο νέο Δημαρχείο Καλαβρύτων, με ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί, καθώς το έργο με σεβασμό στην Θυσία των Καλαβρυτινών, τιμά ευλαβικά την ιερή μνήμη και στέλνει μηνύματα επίκαιρα και διαχρονικά καταδίκης του πολέμου και των παραγόντων που τον δημιούργησαν.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε εξ ολοκλήρου με την πολύτιμη συμβολή τηςKalavrytaNews, από τον δημοσιογράφο κ Κυριαζή και την Παλληκάρη και με αυτό τον τρόπο εκτός από τους συμμετέχοντες παρακολούθησαν περίπου 1.000 θεατές απ ‘όλο τον κόσμο παραπέμποντας τα συγχαρητήρια στους συντελεστές.







