Εκδηλώσεις

Καλαβρυτινή ισχυρή παρουσία στη λίστα βραβείων και επαίνων της Ακαδημίας Αθηνών για το 2012

Με έντονο Καλαβρυτινό «Άρωμα» απονεμήθηκαν τα φετινά  βραβεία και οι έπαινοι της χρονιάς που πέρασε από την  Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας που έγινε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών.

Χαλμουκης Ιάσων Βράβευση

Στην εκδήλωση παρευρέθη επισήμως η Παγκαλαβρυτινή Ένωση εκπροσωπούμενη με ειδική πρόσκληση από τον Πρόεδρο της κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη και την Αντιπρόεδρο κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου.

Στην  εκδήλωση παρίστατο τιμητικά και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας της Περιφέρειας Αττικής και βραβευμένος από την ΠΕ κ. Ανδρέας Σκαρτσίλας με καταγωγή από το Αίγιο.

«Σκοποί της επιστήμης είναι η γνώση και η βελτίωση της ζωής του ανθρώπου. Αλλά υπάρχουν και παράπλευροι σκοποί, όπως η στρατιωτική και η οικονομική επικράτηση καθώς και το γόητρο μιας χώρας ή ενός ατόμου. Η γνώση του φυσικού κόσμου είναι προϋπόθεση για την κατανόηση της Φύσεως», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Κοντόπουλος, (συμπατριώτης μας καταγόμενος από το Αίγιο) στην εναρκτήρια μεστή ομιλία του.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Χ. Πετράκος, παρουσίασε την Έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας το 2012, ενώ ακολούθησε η απονομή βραβείων και επαίνων από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας και η καθιερωμένη ετήσια τελετή έκλεισε με την αναγγελία προκήρυξης των νέων βραβείων από τον κ. Πετράκο.

Ισχυρή η Καλαβρυτινή παρουσία

  • Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών

Έπαινος, οίκοθεν απονεμήθηκε  στον κ. Χρίστο Φωτεινόπουλο για την πνευματική και κοινωνική του προσφορά στην περιοχή των Καλαβρύτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών στο εκδοτικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο του  βραβευόμενου, καθώς επίσης και στην σημαντική συμβολή του στην λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και γενικότερα της προσφοράς του στην περιοχή των Καλαβρύτων που τον αναδεικνύουν σε ξεχωριστή προσωπικότητα.

βράβευση_1

Ο βραβευθείς κ Φωτεινόπουλος με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της ΠΕ και τον Διευθυντή Εθιμοτυπίας της Περιφέρειας Αττικής κ Σκαρτσίλα

βράβευση_2

Ο βραβευθείς κ Φωτεινόπουλος με τον Υπουργό Παιδείας κ Αρβανιτόπουλο

  • Τάξη των θετικών επιστημών

Βραβείο  Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2010 – 2011. Το ένα από τα δυο βραβεία απονεμήθηκε  στον Ιάσονα Χαλμούκη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Ιάσονας είναι Γιος του Καλαβρυτινού Γιατρού κ. Αποστόλου Χαλμούκη και της επίσης ιατρού κυρίας Ουρανίας Σταυροπούλου.

βράβευση_3

Ο βραβευθείς κ Ιάσων Χαλμούκης με την πανευτυχή μητέρα του ιατρό  κ. Σταυροπούλου μέσα στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας

  • Τάξη των γραμμάτων & των καλών τεχνών

Χρυσό Μετάλλιο στο περιοδικό σύγγραμμα «Αρχαιολογική Εφημερίς» (1837) για την 175ετή συμβολή του στην πρόοδο και καλλιέργεια της αρχαιολογικής επιστήμης από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι των ημερών μας. Το Χρυσό μετάλλιο παρέλαβε ο Καλαβρυτινός (Από Κλειτορία) Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών κ Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος ο οποίος ως Ακαδημαϊκός επίσης είναι ο νέος Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών από την 1 Ιανουαρίου 2013.

βράβευση_4

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας παραδίδει το βραβείο στον κ Επαμ. Σπηλιωτόπουλο

Τάξη των γραμμάτων & των καλών τεχνών

Εύφημος μνεία  επίσης δόθηκε στον κ. Γεώργιο Παπασταματίου για το βιβλίο του με τίτλο « Η Γορτυνία του Λάδωνα και η Τριποταμιά της» (Εκδόσεις ΚΟΡΑΛΙ, Αθήνα 2012). Το βιβλίο αφορά την Καλαβρυτινή περιοχή  Λάδωνα και Τριποτάμων.

Μετά την ολοκλήρωση της απονομής οι εκπρόσωποι της ΠΕ  συνεχάρησαν τους άξιους Καλαβρυτινούς και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες τις οποίες δημοσιεύουμε στην στήλη των φωτογραφιών.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 
Στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου αριθ. 22, στη μεγάλη αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας και στον προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη χώρο, στις 18 Μαρτίου 2012, από ώρας 10.30’ μέχρι 13.30’, η«ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ» γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η αναπληρώτρια κοσμήτωρ του Δ.Σ., Αναστασία Μπαλασοπούλου, που είχε οριστεί τελετάρχης. Τα μέλη και οι φίλοι της Π.Ε., καθώς και οι εκπρόσωποι θρησκευτικών, πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, δημοσιογραφικών κλπ Φορέων, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, κατέκλυσαν τους χώρους και συνεχάρησαν το Δ.Σ. της Π.Ε. για την, για ακόμα μια φορά, επιτυχημένη διοργάνωση.
Ο πρόεδρος της Π.Ε. Γεώργιος Κοσμάς, καλωσόρισε τους παρισταμένους και κατά την προεισαγωγική του ομιλία ο κ. Κοσμάς είπε τα εξής:
« Κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Το Δ.Σ. της Π.Ε., που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, ως ένας από τους μεγαλύτερους Φορείς, γνωστή για την ιστορική, εθνική και πολιτιστική της δράση, από το 1896 μέχρι σήμερα, σας ευχαριστούμε όλους θερμά που ευγενώς ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Όλοι μας, τιμάμε του ήρωες τους 1821.
Παρίστανται μαζί μας και μας τιμούν με την παρουσία τους:
– Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ηλίας Δροσινός, ως εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.
– Ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου.
– Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεοδώρητος Ανδριόπουλος, ως εκπρόσωπος του Θρησκευτικού Τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρει το βαθμού του Αντιστράτηγου.
– Ο κ. Ανδρέας Ζαΐμης, πρώην Υπουργός.
– Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Αρχηγός Γ.Ε.Σ., ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων.
– Ο Στρατηγός Δημήτριος Λυμπέρης, Α’ Υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ., Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.
– Ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας, Αστυνόμος Α’, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.
– Ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
– Ο κ. Επαμεινώντας Σπηλιωτόπουλος, Ακαδημαϊκός και πρόεδρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
– Ο κ. Βασίλειος Κόκκαλης, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής.
– Ο κ. Ανδρέας Σκαρτσίλας, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, που βραβεύτηκε πρόσφατα από την Π.Ε.
– Ο κ. Κωνσταντίνος Καρπέτας, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
– Ο κ. Παναγιώτης – Κωνσταντίνος Μπέης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.
– Ο κ. Κώστας Ασημακόπουλος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαβρύτων, πρώην Δήμαρχος του τ. Δήμου Παΐων και ο κ. Ανδρέας Παϊκόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων.
– Ο κ. Αλέξιος Σταυρούλιας, Αντιδήμαρχος του Δήμου Περιστερίου Αττικής.
– Ο κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου, Ιστορικός και Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, σημερινός ομιλητής μας.
– Ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
– Η κυρία Ουρανία Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μαζί με τη Νομική Σύμβουλο κυρία Μαρία Παπαδάκη και το μέλος του Δ.Σ. Αφροδίτη Κοσμά.
– Ο κ. Γεώργιος Σακελλαριάδης, Καθηγητής – Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Ιντιάνα των ΗΠΑ – Σύμβουλος Φιλολόγων Αθηνών – Συγγραφέας – Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε. και Επιμελητής της έκδοσης του περιοδικού ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΒΗΜΑ.
– Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης, Λογοτέχνης – Συγγραφέας, τέως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και τέως Αντιδήμαρχος Δήμου Αροανίας.
– Ο κ. Αθανάσιος Λερούνης, Δάσκαλος των Καλάσα στο Πακιστάν, επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.
– Ο κ. Ιωάννης Τέτοκας, επίτιμος Αρεοπαγίτης.
– Ο κ. Κωνσταντίνος Γαζετάς, επίτιμος πρόεδρος Εφετών.
– Ο κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου, επίτιμος πρόεδρος, Μεγάλος Ευεργέτης και πρώην πρόεδρος της Π.Ε.
– Ο κ. Σπήλιος Πολυδώρου, επίτιμος Γενικός Γραμματέας της Π.Ε. και επίτιμος Λυκειάρχης.
– Ο κ. Γεώργιος Ασημακόπουλος, πρώην Βουλευτής Επικρατείας και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
– Ο κ. Παναγιώτης Χαμακιώτης, πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και π. Διοικητής του Νοσοκομείου ΆΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ.
– Ο Ταξίαρχος Σπυρίδων Παντούλιας.
– Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ε.σ. και η σύζυγός του κυρία Κωνσταντίνα Γεωργίου, Πρόεδρος Εφετών.
– Ο Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Σωτήριος Τσενές, πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας,
Θα κάνω μια παρένθεση εδώ και θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω, ότι με πρωτοβουλία και ενέργειες του προέδρου της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Σωτηρίου Τσενέ, και των μελών του Δ.Σ., ο Δήμος της Αθήνας ενέκρινε και ονόμασε πλατεία στο Ν. Κόσμο, σε «Πλατεία Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση εξέφρασε και εκφράζει θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστήρια στην Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας και στο Δήμο Αθηναίων.
– Οι Αντιστράτηγοι ε.α. Αλέξανδρος Κουσουρής και Βλάσιος Σιδέρης, ο Ταξίαρχος ε.α. Σωτήριος Κόκκορης, ο Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Γεώργιος Χρούσος και ο Ταξίαρχος ε.α. Γεώργιος Παντούλιας.
– Οι Δωρητές της Π.Ε. Αλέξιος Βαγενάς, Άγγελος Βαγενάς (μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.) και Γιώργος Βαγενάς.
– Ο κ. Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, δωρητής της Π.Ε.
– Ο κ. Γεώργιος Μάρδας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Είναι μαζί μας επίσης και μας τιμούν με την παρουσία τους και οι κυρίες και κύριοι, που εκπροσωπούν τους παρακάτω Φορείς :
– Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΠΟΠΗ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ».
– Γεώργιος Σπηλιόπουλος και Παναγιώτης Τσίπος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας – Πειραιά.
– Dr. Βασίλειος Καρκούλιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής.
– Ιωάννης Γεωργόπουλος – συνεργάτης του Εκδότη – Διευθυντή της εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, Πάνου Τσαπάρα.
– Νικόλαος Κυριαζής, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της ιστοσελίδας KALAVRYTA NEWS.
– Αντώνιος Δεωνάς, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της ιστοσελίδας PITSOUNI CITY, Δυτικής Αθήνας.
– Δημήτριος Κανελλόπουλος, Ιδρυτής του Ιστορικού Αρχείου Κανελλοπούλου.
– Παναγιώτης Ζηρογιάννης – Διευθυντής Ε.Σ.Υ. – πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Γιατρών «Ο Μελάμπους» και ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Σκάρπας.
– Ανδρέας Μπράβος, πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλειτορίας και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών Αθήνας.
– Γεώργιος Μαριδάκης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης.
– Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ανάστασης.
– Τριαντάφυλλος Φελούκας, επίτιμος Γυμνασιάρχης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Λαγοβουνιωτών.
– Δημήτριος Κογκούλης, γενικός γραμματέας της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα.
-Αθανάσιος Γούσιας, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.
– Αλέξανδρος Λιακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
– Παναγιώτης Κομνηνός, μέλος του Δ.Σ. της Παγγορτυνιακής Ένωσης, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.
– Κωνσταντίνος Πλαπούτας, πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ο γενικός γραμματέας Αντώνιος Πετιμεζάς, Αντιπρόεδρος της Π.Ε..
– Αθανάσιος Χρονόπουλος, επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης, πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς.
– Χρήστος Καμπέρος, πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος».
– Ευστάθιος Τσεντούρος, εκπρόσωπος του προέδρου του Συλλόγου Ορειβασίας, Αναρρίχησης και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων, Χαρίλαου Ερμείδη.
– Κωνσταντίνος Κατσιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαβρυτινών Συλλόγων Ο Αρχαίος Κλείτωρ, πρόεδρος του Συλλόγου Κρινοφυτινών, ταμίας του Δ.Σ. της Π.Ε.
– Δημήτριος Τράγκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων επαρχίας Καλαβρύτων «Η Αζανιάς».
– Γεώργιος Παναγόπουλος και Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρ. πρόεδροι της Αδελφότητας Φιλίων.
– Αθανάσιος Σκάρπας, πρόεδρος του Συλλόγου Λευκασίων «Ο Άγιος Δημήτριος».
– Αγγελική Αγρίου – Παπανικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Σκεπαστιωτών Αθήνας.
– Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Καστριωτών Αθηνών.
– Σπυρίδων Κατσιουλέρης, πρόεδρος του Συλλόγου Παγκρατιωτών Αθηνών και επιμελητής της Π.Ε.
– Βλάσιος Σταθούλιας – συντονιστής αναστηλωτικής προσπάθειας και αποκατάστασης ερειπίων της Ιεράς Μονής Αγ. Αθανασίου Φιλίων (μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.)
– Ανδρέας Χρυσανθόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγριδιωτών Καλαβρυτινών, ειδικός γραμματέας της Π.Ε.
– Ο κ. Αλέξανδρος Σταθόπουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών.
– Γεώργιος Πασσάς – πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανεσίου.
– Νικόλαος Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών.
– Αναστάσιος Τσιώτος, πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων Αττικής, με τον επίτιμο γραμματέα του Συλλόγου Φωκίωνα Χρονόπουλο.
– Αθανάσιος Νασιόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αρμπουναίων, Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών.
– Παναγιώτης Μπουζιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Δρυμωτών Αττικής.
– Νικόλαος Παπαναγιώτου, πρόεδρος του Συλλόγου Γλάστρας Καλαβρύτων.
– Αναστάσιος Καμζόλας, πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Κλειτορίας.
– Ιωάννης Παπαφιλιππόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορινών και ο πρ. πρόεδρος Παναγιώτης Μαρώσης.
– Ιωάννης Γκίκας – πρόεδρος του Συλλόγου Αγ. Νικολάου Κλειτορίας.
– Κωνσταντίνος Βαρβιτσιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Σιγουνίου, Συνταγματάρχης ε.α.
– Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασοβιτών «Ο Άγιος Δημήτριος».
– Ιωάννης Τάγαρης, πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις και Πειραιεί Παΐων.
– Ευάγγελος Κουτρουμπής, πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αμαρουσίου «Η Πνοή».
– Αναστάσιος Σοφιανόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Σοποτινών Αθήνας.
– Παναγιώτης Παγιώτας, γραμματέας του Συλλόγου Ανθοχωρητών Μεγαλόπολης και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου.
– Βασίλειος Ραβαζούλας, πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπέλων.
– Τα μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής του Χορού και της Παράδοσης «Η Ρωμιοσύνη», με επικεφαλής τον Γεώργιο Δαλιάνη και την κόρη του Σταυρούλα.
– Ιωάννης Κέππας, αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης – Πεύκης Αττικής, με την κυρία Λόλα Ανδήρα.
Απέστειλαν χαιρετισμό και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο της Π.Ε. οι:
– Γεώργιος Κοντόπουλος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
– Γεώργιος Κουτρουμάνης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
– Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Υπουργός Δικαιοσύνης.
– Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
– Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας, πρ. Δήμαρχος Καλαβρύτων.
– Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας.
– Νικόλαος Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας.
– Αθανάσιος Φωτόπουλος, Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
– Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Τουρκολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βραβευμένος από την Π.Ε.
– Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος Περιστερίου.
– Θεόδωρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας ΗΠΑ και πρόεδρος της Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα».
– Ιωάννης Μπίρμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγο ΗΠΑ «Η Αγία Λαύρα».
Στο σημείο αυτό, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση και η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας ευχαριστούμε τον Ιωάννη Μπίρμπα, διότι ο Σύλλογος των αποδήμων συμπατριωτών μας που εκπροσωπεί στις ΗΠΑ, προσκάλεσε τον κ. Σωτήριο Τσενέ και τον υποφαινόμενο, να μεταβούμε εκεί, και θα ταξιδέψουμε στο Σικάγο στις 22 Μαρτίου 2012, για να παραστούμε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ως εκπρόσωποι των δύο μεγάλων ιστορικών και πολιτιστικών Καλαβρυτινών Φορέων.
– Θεμιστοκλής Ροδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αποδήμων Καλαβρυτινών στη Νοτιοαφρικανική Ένωση.
– Δημήτριος Μπέης, πρ. Δήμαρχος Αθηναίων.
– Γιώτα Κωνσταντοπούλου, επίτιμο μέλος του Δ.Σ. των Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδος και πρωτεργάτης της Ίδρυσης του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, βραβευμένη και από την Π.Ε..
– Ηλίας Μαλεβίτης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού, πρώην Βουλευτής.
– Χρήστος Μανιάτης, Εκδότης – Διευθυντής της εφημερίδας Ελληνικό Βήμα στο Μόντρεαλ Καναδά.
– Βλάσιος Οικονόμου, πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Τορόντο – Καναδά Η Αγία Λαύρα και
– Βασίλειος Σουσανάκης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,
Προσήλθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες τους 1821. Τους αποδίδουμε το δίκαιο και πηγαίο έπαινο και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας, διότι πήραν τα όπλα, επαναστάτησαν ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και με το αίμα τους και το δάκρυ της ψυχής τους, μας δώρισαν τη λευτεριά της Ιερής μας Γης, της αγαπημένης μας πατρίδας.
Τους αποδίδουμε τιμή και ευγνωμοσύνη πάντοτε, με αυξημένη όμως ευθύνη κατά τα τελευταία χρόνια, που σύμφωνα με την ευχή του ποιητή Ανδρέα Κάλβου «ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφον, και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριον που τους σκεπάζει».
Είναι τα σκοτεινά σύννεφα της αμάθειας, της υποτέλειας, της ξενομανίας και του γραικυλισμού. Είναι η καταιγίδα του εθνικού αποχρωματισμού, της ιστορικής αλλοίωσης, της παραχάραξης, της παραγραφής, της λησμοσύνης και του εφησυχασμού. Είναι οι σκληροί άνεμοι των επιδιώξεων, των ολίγιστων, για την ευμάρεια, την ευδαιμονία και την ευζωία τους. Είναι το σύνδρομο της ψευτοδιανόησης, που επιδιώκει την άρνηση του ιστορικού μας παρελθόντος, την απώλεια της ιστορικής μας μνήμης και της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, την απαξίωση των ιδανικών του γένους μας, την αμαύρωση ακόμα και αυτών των ίδιων των Ηρώων και των μαρτύρων της φυλής μας.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, τονίζουμε για ακόμα μία φορά, την έντονη και άγρυπνη παρουσία μας, για την αντίκρουση των ισχυρισμών των κύκλων, που εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια.
Μέσα στο παραλήρημά τους κατά του Ελληνισμού, παραποιούν και τα αποδεδειγμένα ιστορικά γεγονότα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 και της έναρξης του ένοπλου Αγώνα από την Αγία Λαύρα και την περιοχή των Καλαβρύτων, αλλά και της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821, που είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας, που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό.
Σε προηγούμενες εκδηλώσεις μας, και από αυτό το βήμα, αναφερθήκαμε στα τελευταία κρούσματα της απόπειρας διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας.
Οι σχετικές δημοσιεύσεις έχουν γίνει στο περιοδικό της Π.Ε. «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΒΗΜΑ, αριθμός 149 (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2011)», στην εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», και σε εφημερίδες της Πάτρας.
Έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει για τη μη αναφορά από επίσημα πολιτειακά, πολιτικά, και εκκλησιαστικά χείλη στην πρωταρχική συμβολή των Καλαβρύτων στην Επανάσταση του 1821, την κασέτα – DVD που διανεμήθηκε πριν από λίγα χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, την εφημερίδα «Τα Νέα» της 24ης–3-2009, την εφημερίδα «Το Κατωπάγκι της Μάνης» Φεβρουαρίου 2009, την εφημερίδα «Εθνική Ηχώ» Μαρτίου 2009, και για τα όσα συνέβησαν στο κινηματοθέατρο «Αττικόν» του Πειραιά στις 25 Μαρτίου 2009.
Κυρίως όμως, έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει για την περυσινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, παραγωγής της εταιρίας «ΑΝΕΜΟΝ», με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορικά με το 1821 και με τον υπότιτλο «Η γένεση ενός έθνους – κράτους».
Σας υπενθυμίζουμε ότι η Π.Ε. και πάλι δεν έμεινε αδρανής και έπραξε το καθήκον της, αμέσως συγκαλέσαμε ευρύτατη σύσκεψη με παράλληλη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και συντάχθηκε το ψήφισμα που ήδη γνωρίζετε και που κυκλοφόρησε, τόσον εγγράφως όσο και στο διαδίκτυο.
Συστρατευθήκαμε με τον Πανελλήνιο Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821, με την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, με το Σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς, με την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης Φερών Βελεστίνου – Ρήγα και με όλους τους λοιπούς Φορείς που το προσυπέγραψαν.
Ο Dr. Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, εκλεγμένο μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων, Καθηγητής Τουρκολογίας και Οθωμανολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Καλαβρυτινής καταγωγής από το Λευκάσιο, μέλος της Π.Ε. και Επιστημονικός Συνεργάτης μας σε ιστορικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά θέματα, με τις βαθυστόχαστες γνώσεις και έρευνές του, συντέλεσε τα μέγιστα στη συνολική αντίκρουση των ανιστόρητων ψευδολογιών.
Οι ανιστόρητοι και επίορκοι «γραμματιζούμενοι καθηγητάδες», που ίσως γνωρίζουν μόνον κάποια ψήγματα από την πολιτική μας ιστορία, και τίποτε άλλο δεν γνωρίζουν, αλλά και οι «τηλεπαρουσιαστές της συμφοράς», που μεταξύ των άλλων ψευδολογιών τους, αποκάλεσαν πλιατσικολόγους και αγράμματους τους Αγωνιστές τους 1821, αγράμματο το Μακρυγιάννη που έδωσε Σύνταγμα και άφησε παρακαταθήκες, άρπαγα τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους Αγωνιστές που πάλεψαν με τη στέρηση, τη γύμνια και το θάνατο, και ισχυρίστηκαν ότι οι Αγωνιστές ιδιοποιήθηκαν χρήματα του επαναστατικού δανείου, ότι η Αγία Λαύρα και το Κρυφό Σχολειό είναι μύθος, ότι οι Τούρκοι δεν διέπραξαν γενοκτονία, και όπως δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης «αν κάποιος διέπραξε γενοκτονία, ήταν οι Έλληνες εναντίον των Τούρκων».
Παρότι όμως, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, ο Καθηγητής κ. Βερέμης, ο παρουσιαστής κ. Τατσόπουλος και άλλοι, οικτρά απέτυχαν, συνεχίζουν μέχρι σήμερα την ίδια τακτική τους.
Το βράδυ της 14ης-3-2012, το τηλεοπτικό κανάλι της ΝΕΤ, προέβαλε ντοκιμαντέρ, στο οποίο, για ακόμα μία φορά, αναφέρθηκε ότι η Αγία Λαύρα ήταν μύθος, η ορκωμοσία των Αγωνιστών δεν έγινε ποτέ και ότι αυτά ήταν μόνο εθνικιστικά κατασκευάσματα.
Όμως οι ανιστόρητοι και αμαθείς, άραγε ποτέ δεν έχουν δει και δεν έχουν ακούσει για τα ίδια τα οθωμανικά αρχεία, που γράφουν ότι υπήρξε και Αγία Λαύρα και «κακουργηματικές πράξεις στα Καλάβρυτα υπήρξαν», εννοώντας την επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού;;
Δεν διάβασαν ποτέ τη διαταγή εκτέλεσης του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, που τον κρέμασαν οι Τούρκοι στις 10-4-1821, επειδή «γνώριζε από πριν ότι ετοίμαζαν οι Καλαβρυτινοί την εξέγερση και τα πρώτα επαναστατικά επεισόδια, στην περιοχή της Κατσάνας το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου 1821»;;;;
Πέρυσι, στην εκπομπή «ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» της ΝΕΤ, ήταν καλεσμένος ο Δημήτριος Σταθακόπουλος.
Ενώ ο πραγματικός χρόνος της συνέντευξής του ήταν διάρκειας μίας ώρας, όπου και επέδειξε στο δημοσιογράφο χειρόγραφα από τα οθωμανικά αρχεία, περί της Αγίας Λαύρας και των Καλαβρύτων, ως δια μαγείας, στο μοντάζ όλα αυτά εξαφανίστηκαν, ενώ προβλήθηκε συνολικά ομιλία του μόνο 5 λεπτών, με κομμένες όλες τις αναφορές του στα Καλάβρυτα και στην Αγία Λαύρα.
Μετά την αντίκρουση των εκπομπών του ΣΚΑΙ από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση και τον Δημήτριο Σταθακόπουλο, και με πόνημα του τελευταίου, μεγέθους 200 σελίδων, υπό τον τίτλο ΤΑ ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΑ, που αναρτήθηκαν και στο διαδίκτυο, τελικά ο ΣΚΑΙ παραδέχθηκε δημοσίως σε εκπομπή στο Ραδιόφωνο με τον Άρη Πορτοσάλτε, ότι αυτή η αντίκρουση του κ. Σταθακόπουλου ήταν η μόνη σοβαρή και επιστημονική.
Όπως είναι γνωστό, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση βράβευσε γι’ αυτό το Δημήτριο Σταθακόπουλο στις 26-6-2011.
Τον βράβευσε επίσης και ο οικουμενικός Πατριάρχης στις 6-12-2011 στο προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επίκεται η βράβευσή του για το ίδιο έργο και από τον Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 στις 22-3-2012, ώρα 7μ.μ στο Υπουργείο Εξωτερικών αίθουσα Γιάννος Κρανιδιώτης, Ακαδημίας 1 με ελεύθερη είσοδο, που πρέπει όλοι να παρευρεθούμε.
Πριν λίγες ημέρες, ο Δημήτριος Σταθακόπουλος κλήθηκε για 2 συνεντεύξεις στη ΝΕΤ στην εκπομπή ” ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”, με θέματα:
1) ΟΔ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ – ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ, στην εκπομπή που θα προβληθεί στις 25-3-2012 και
2) Το Ιστορικό Δημοτικό τραγούδι, στην εκπομπή που θα προβληθεί στις 15-4-2012, ανήμερα το Πάσχα.
Όταν ο γνωστός αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής κ. Βερέμης, πληροφορήθηκε ότι θα είχε συνομιλητή τον κ. Σταθακόπουλο, άσκησε πίεση να μην αναμεταδοθεί η συνέντευξη του κ. Σταθακόπουλου επί του πρώτου παραπάνω θέματος στις 25-3-2012, αλλά να αναμεταδοθεί η συνέντευξή του, της δεύτερης εκπομπής, μόνο για το Δημοτικό τραγούδι, με τη δικαιολογία πως ήταν πολύ το υλικό και η εκπομπή θα υπερέβαινε τον χρόνο!!!
Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ξεκάθαρα ιδεολογικός πόλεμος μεταξύ ημών και των γνωστών κέντρων που ελέγχουν τα ΜΜΕ και αποδομούν την ιστορία μας και ειδικά την Αγία Λαύρα, τα Καλάβρυτα και την περιοχή τους.
Όμως, δεν θα τους περάσει.
Ισχύς μας είναι η αλήθεια και οι γραπτές πηγές, καθώς και (κυρίως) τα Οθωμανικά αρχεία, που οι αδαείς δεν τα έχουν δει ούτε σε φωτογραφία!!!
Στις φετινές πανηγυρικές μας εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, δεν έχουμε μαζί μας τον Μακαριστό και αείμνηστο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Κωνσταντακόπουλο, που απεβίωσε στις 30-6-2011, σε ηλικία μόλις 55 ετών.
Όλοι θυμόμαστε με συγκίνηση την απόδοση τιμής και τη βράβευση του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση σε αυτήν εδώ την αίθουσα πέρυσι κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης εκδήλωσης, για την αναζωογόνηση σε όλα τα επίπεδα της ιστορικής Μονής, από τη στιγμή που ανέλαβε Ηγούμενος μέχρι την εκδημία του.
Ευχόμαστε στον παριστάμενο, νέο Καθηγούμενο του ιστορικού Μοναστηριού, π. Ευσέβιο Σπανό, να αντλεί δυνάμεις, παραδειγματιζόμενος και από το έργο του Μακαριστού Φιλάρετου, και καλή επιτυχία στα θρησκευτικά και ιστορικά καθήκοντά του.
Θα ήταν παράλειψή μας αν από αυτό το βήμα, δεν ευχαριστούσαμε:
– Το σημερινό ομιλητή μας κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου.
– Τον πρώην Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο, που είτε επωνύμως είτε υπογράφοντας υπό τον αυτοχαρακτηρισμό του ως «ένας Καλαβρυτινός Κοσμοκαλόγερος», αρθρογραφεί επίκαιρα και καυστικά για την ιστορική αλήθεια και την τρέχουσα σκληρή πραγματικότητα, τόσο στη «Φωνή των Καλαβρύτων» και στο «Παγκαλαβρυτινό Βήμα», όσο και σε εφημερίδες, που κυκλοφορούν στην Αθήνα.
– Τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
– Την Ελληνική Αστυνομία.
– Τον Περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Σγουρό, που περιέλαβε και φέτος την Π.Ε. στο επίσημο Κρατικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου. Μας ενέταξε και πάλι πρώτους στη σειρά κατάθεσης Στεφάνου Τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
– Το Δήμαρχο Αθηναίων, Γεώργιο Καμίνη, τον παριστάμενο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων κ. Μπέη και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ευγενική προσφορά του Δήμου, να συμμετάσχει η Φιλαρμονική στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.
– Τον Ακαδημαϊκό και πρόεδρο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Επαμεινώντα Σπηλιωτόπουλο, για την παραχώρηση της αίθουσας αυτής σε μας, για το πρώτο μέρος της εκδήλωσής μας.
– Τους συναδέλφους μου στην Π.Ε., μέλη του Δ.Σ., διότι όλες και όλοι συμμετέχουν για την επιτυχία αυτής της σημαντικής εκδήλωσης.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, θα εκφωνήσει ο κ. Ανδρέας Γεωργ. Παπαγεωργίου, Ιστορικός, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, με θέμα :
«Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ».
Ο ομιλητής μας, κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το έτος 1988 έως το 2000 εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως Καθηγητής Φιλόλογος. Από το 2000 υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση και από το 2003 μέχρι σήμερα στο Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων.
Είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικών με το επιστημονικό του πεδίο, μεταξύ των οποίων, σε συνεργασία με τον Χρ. Φωτεινόπουλο, των βιβλίων «Πάνος Νικολαΐδης Ένας διασωθείς αφηγείται» και «Κραυγή», που εκδόθηκαν από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Έχει δημοσιεύσει φιλολογικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Επι-κοινωνείν», που εκδόθηκε από το Δήμο Καλαβρύτων.
Από το έτος 2004 συνεργάζεται σταθερά με τη Γερμανική Σχολή Αθηνών στα πλαίσια σχολικών πολιτιστικών προγραμμάτων και είναι υπεύθυνος των δράσεων, που υλοποιούνται από κοινού από το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών.
Έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Τα τελευταία 2 χρόνια συγκεντρώνει υλικό για μια φιλόδοξη έκδοση ενός βιβλίου, που θα παρουσιάζει μέσα από επιλεγμένα κείμενα, τον ιστορικό και κοινωνικό βίο των Καλαβρύτων μέσα στο χρόνο.
Κύριε Καθηγητά, σας παρακαλώ να προσέλθετε στο Βήμα. Σας ευχαριστώ πολύ ».
Μετά την μεστή περιεχομένου και τεκμηριωμένη ομιλία του κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου, η οποία δημοσιεύεται σε άλλες στήλες, τα μέλη της Χορωδίας του πασίγνωστου Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής του Χορού και της Παράδοσης «Η Ρωμιοσύνη», με επικεφαλής τον Γεώργιο Δαλιάνη, απέδωσαν με πάθος, ύμνους, δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια. Η Χορωδία, το κλαρίνο και η φλογέρα του κ. Δαλιάνη κυριολεκτικά ξεσήκωσαν τους παρισταμένους, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν στο συγκινητικό άκουσμα πατριωτικών ασμάτων.
Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης στην επιβλητική αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, οι συμμετέχοντες μετέβησαν εν πομπή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, υπό τις οδηγίες του πάντα πρόθυμου Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, κ. Ανδρέα Σκαρτσίλα.
Στον προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη χώρο, ο Δήμος Αθηναίων είχε εγκαταστήσει μικροφωνική εγκατάσταση. Μέσω αυτής, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, ο πρόεδρος της Π.Ε. Γεώργιος Κοσμάς, εκφώνησε την παρακάτω ομιλία του, που αναφέρεται στο ιστορικό του Μνημείου και στο πώς αυτό συνδέεται με την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και με το πλησίον της Μονής εγκατεστημένο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών 1821 :
« Πανοσιολογιότατοι, Εντιμότατοι Άρχοντες, Αξιωματικοί και Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι
Στη συνέχεια των όσων ακούσατε στη φιλόξενη μεγάλη αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας αναφέρουμε και τα εξής, μετά από παράκληση της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής.
Επί Πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και ενώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, αποφασίστηκε η θέση αυτή εδώ, ως η καταλληλότερη για την τοποθέτηση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, από τη Βουλή των Ελλήνων, που συνεδρίασε στις 12 Ιουλίου 1929.
Η ορισθείσα Επιτροπή Επίβλεψης του Μνημείου με επιβλέποντα πασών των εργασιών τον Αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, επέλεξε το Γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ στις 17 Δεκεμβρίου 1930, διότι ο Γλύπτης εκείνος κρίθηκε ο καταλληλότερος, που θα προσέδιδε στο Μνημείο ηρεμία και απλότητα.
Οι εργασίες αποπερατώθηκαν στις αρχές Μαρτίου 1932, ενώ ταυτόχρονα είχαν πάρει την τελική τους μορφή και οι δεκατέσσερις επιγραφές για τις αντίστοιχες μάχες, που περιβάλλουν το Μνημείο.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ταυτόχρονα με την τελική απόφαση για την τοποθέτηση εδώ, του Mνημείου, έδωσε εντολή για ανέγερση του Πανελληνίου Ηρώου Αγωνιστών 1821 στην κορυφή του λόφου, που βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.
Στην Επιτροπή ανέγερσης του Πανελληνίου Ηρώου συμμετείχε ως επιβλέπουσα η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, που όταν το έργο είχε ήδη αποπερατωθεί, είχε καταβάλει ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης ανέγερσης.
Στις 25 Μαρτίου 1932 έγιναν εδώ τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με μεγάλη επισημότητα.
Αμέσως μετά την αποπεράτωση της κατασκευής, λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, που μετονομάσθηκε σε «Φρουρά του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη», όνομα το οποίο διατήρησε έως τη Μεταπολίτευση του 1935, ανέλαβε την τιμητική φρούρηση του Μνημείου.
Μετά την επάνοδο του Βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1935, ο ευζωνικός λόχος μετονομάσθηκε σε «Βασιλική Φρουρά». Η ονομασία αυτή παρέμεινε μέχρι το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας του 1967.
Μετά την μεταπολίτευση του 1974, επικράτησε επίσημα το όνομα «Προεδρική Φρουρά».
Προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε εδώ από την Αγία Λαύρα κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, ήτοι στις 25 Μαρτίου 1932.
Ευχαριστούμε θερμά και από αυτό εδώ το βήμα, τον Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής κ. Ανδρέα Σκαρτσίλα, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, διότι έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης, στην Παγκαλαβρυτινή Ένωση και στην τέως Επαρχία Καλαβρύτων.
Μετά από επίπονες έρευνές του, ανέσυρε αντίγραφα από τα αρχεία εφημερίδων και ιστορικών εντύπων και ανακάλυψε και παρέδωσε στο γενικό γραμματέα της Π.Ε. κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη, το πολυτιμότατο βιβλίο που έχει εκδοθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Σε αυτό, δημοσιεύεται και το γεγονός της μεταφοράς της Φλόγας του Μνημείου από την Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, στις 25 Μαρτίου 1932.
Η ελληνική πολιτεία και με τις παραπάνω πράξεις της, δηλαδή με τη μεταφορά εδώ της Φλόγας από την Αγία Λαύρα και με την ανέγερση πλησίον του Ιστορικού Μοναστηριού του Πανελληνίου Ηρώου Πεσόντων, έχει αναγνωρίσει έμπρακτα τον πρωταρχικό ρόλο της Αγίας Λαύρας και της περιοχής Καλαβρύτων στην Επανάσταση του 1821.
Την ίδια αναγνώριση έχουν επιδείξει ομοίως εμπράκτως, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων. Για τους λόγους αυτούς, έχει καθιερωθεί από πολλών ετών, να γίνεται η έναρξη κάθε χρόνο στην Αθήνα, των επετειακών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου 1821, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση. Περιλαμβάνεται πάντοτε στο επίσημο Κρατικό επετειακό πρόγραμμα και πρώτη καταθέτει Στεφάνι Τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, την πρώτη Κυριακή πριν από τις 25 Μαρτίου. Σας ευχαριστώ πολύ ».
Κατατέθηκαν Στεφάνια Τιμής από τον πρόεδρο της Π.Ε. Γεώργιο Κοσμά, τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασίλειο Κόκκαλη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων Παναγιώτη – Κωνσταντίνο Μπέη, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος Κωνσταντίνο Καρπέτα και τον Ταξίαρχο Σπυρίδωνα Παντούλια εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-

Η ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Π.Ε.)  ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Dr. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΖΗ, ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΚΑΡΤΣΙΛΑ

Η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ» πραγματοποίησε την τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας,  την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 11 π.μ. στην ΕΣΤΙΑ της στην Αθήνα, οδός Πατησίων αριθ. 121 και παράλληλα βράβευσε προσωπικότητες για τη μεγάλη προσφορά τους στην Ένωση και στην Επαρχία Καλαβρύτων. 

Οι χώροι της αίθουσας και των γραφείων ήταν κατάμεστοι από τα μέλη και τους φίλους της Π.Ε. και η επιτυχία της εκδήλωσης μοναδική.

Ο πρόεδρος της Π.Ε. Γεώργιος Κοσμάς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλωσόρισαν τους παρισταμένους και τόνισαν τη σημασία του έργου του παγκόσμιας εμβέλειας Σωματείου και την αναγκαιότητα συμμετοχής στις δράσεις του, ολόκληρου του παγκαλαβρυτινού κόσμου και των Φορέων του.

Την πίτα ευλόγησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεοδώρητος Ανδριόπουλος, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε., Αντιστράτηγος του Εκκλησιαστικού Τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που συγκίνησε το ακροατήριο με όσα ανέπτυξε για τη σημασία του εκκλησιαστικού εθίμου της κοπής της πίτας και με όσα ευχήθηκε για ένα καλύτερο 2012.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε., ευχαρίστησαν θερμά τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους τους παρισταμένους, ευχήθηκαν να είναι ο καινούριος χρόνος λιγότερο οδυνηρός απ’ ό,τι ο προηγούμενος, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας  και  κάλεσαν όλους τους παρισταμένους, να παρευρεθούν στην επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 που θα γίνει στην Αρχαιολογική Εταιρία (Πανεπιστημίου 22) και στο Μνημείο του Αγνώστου  Στρατιώτη την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, στην επετειακή εκδήλωση στις 24 Ιουνίου 2012 στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου για τη  νικηφόρα μάχη των Μοναχών και άλλων Καλαβρυτινών Αγωνιστών κατά των ορδών του Ιμπραήμ Πασά στις 24 Ιουνίου 1827, αλλά και να προσέρχονται σε όλες τις διαδικασίες και τις εκδηλώσεις της Π.Ε., που κάθε φορά προγραμματίζονται και ανακοινώνονται με προσκλήσεις και δια του Τύπου.

Απέστειλαν ευχές για το νέο έτος και χαιρετισμούς: ο Υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της Π.Ε. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο π. Υπουργός και μέλος της Π.Ε. Ανδρέας Ζαΐμης, ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος του νέου διευρυμένου Δήμου Καλαβρύτων (πρώην Επαρχίας) Γεώργιος Λαζουράς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων και μέλος της Π.Ε. Παναγιώτης Λάππας, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων Γεώργιος Τσάμης (που με την επιστολή του, η οποία αναγνώστηκε, συνεχάρη την Π.Ε. για τη βράβευση, μεταξύ των άλλων προσώπων, και του Dr. Νικολάου Ραζή), ο επίτιμος πρόεδρος και μεγάλος ευεργέτης της Π.Ε. Τάκης Παπαϊωάννου, ο επίτιμος γενικός γραμματέας της Π.Ε. Σπυρίδων – Σπήλιος Πολυδώρου και ο Ηρώδης Μητσόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μύλων και Υδροτριβών Πλανητέρου, δωρητής της Π.Ε..

Πλην των βραβευθέντων, για τους οποίους στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους: ο Δικηγόρος – πολιτευτής Αχαΐας και πρόεδρος της «Αδελφότητας Φιλιωτών ο Άγιος Βλάσιος» Γεώργιος Μητρόπουλος μαζί με τον πρώην πρόεδρο Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, ο επίτιμος Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αριστείδης Μπίκος, ο π. Αρχηγός της Ε.Λ.Α.Σ. Αντιστράτηγος ε.σ. Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος και η σύζυγός του Κωνσταντίνα Γεωργίου – πρόεδρος Εφετών, ο Εκπαιδευτικός Αθανάσιος Λερούνης – δάσκαλος της Φυλής των Καλάσα του Αφγανιστάν – ως εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «Έλληνες Εθελοντές», ο Καθηγητής – Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Indiana των Η.Π.Α. – σύμβουλος Φιλολόγων Αθηνών – Συγγραφέας – μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε. και επιμελητής έκδοσης του Παγκαλαβρυτινού Βήματος Γεώργιος Σακελλαριάδης, ο Δικηγόρος και Καθηγητής Τουρκολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Dr. Δημήτριος Σταθακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης, Λογοτέχνης – Συγγραφέας – τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και τ. Αντιδήμαρχος Δήμου Αροανίας, ο Δικηγόρος Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου ταμίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Πόπη και Κωνσταντίνος Κόντος», ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και η κυρία Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου – πρόεδρος και γενικ. γραμματέας, αντίστοιχα, του Ιδρύματος Ηθικών και Πνευματικών Αξιών, ο εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» Πάνος Τσαπάρας, ο Παναγιώτης Ζηρογιάννης – Διευθυντής Ε.Σ.Υ. – πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Γιατρών «Ο Μελάμπους», ο Δημ. Τράγγας – πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Καλαβρύτων, η Δήμητρα Κωνσταντινίδη – πρόεδρος του Συλλόγου Σειραίων (κοσμήτωρ της Π.Ε.), ο Σωκράτης Μούσιος Ανώτερος Αξιωματικός Αεροπορίας και πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών, ο Φωκίων Χρονόπουλος ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Σκοταναίων,  ο Αθανάσιος Χρονόπουλος – επίτιμος γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης – πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς, ο Κώστας Κατσιάρης – πρόεδρος της Ένωσης Κρινοφυτινών και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ» (ταμίας της Π.Ε.), ο Βλάσιος Σταθούλιας – συντονιστής αναστηλωτικής προσπάθειας και αποκατάστασης ερειπίων της Ιεράς Μονής Αγ. Αθανασίου Φιλίων (μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.), οι δωρητές της Π.Ε. Αλέξης Βαγενάς, Άγγελος Βαγενάς (μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.) και Γιώργος Βαγενάς, καθώς και ο δωρητής της Π.Ε.- Δικηγόρος – Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος, ο Τάκης Μπουζιώτης – πρόεδρος του Συλλόγου Δρυμωτών, ο Τάσος Καμζόλας – πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Κλειτορίας, ο Νικόλαος Παπαναγιώτου  – πρόεδρος του Συλλόγου Γλάστρας, ο Αθανάσιος Σκάρπας – πρόεδρος του Συλλόγου Λευκασιωτών, ο Ιωάννης Γκίκας – πρόεδρος του Συλλόγου Αγ. Νικολάου Κλειτορίας, ο Χρήστος Κουλέτος ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής, o Δικηγόρος κ. Χρόνης ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Σκεπαστού, ο Γεώργιος Βλάχος και ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Παγκρατιωτών, ο Γεώργιος Πασσάς – πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανεσίου, ο Νικόλαος Κωνσταντακόπουλος ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Κερτεζιτών, ο Μιχάλης Γκλαβάς – επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε., ο Τρύφων Αρμπουνιώτης ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Λαγοβουνίου κ.α..

Κατά τη διάρκεια της τελετής, όπως είχε προγραμματιστεί και ανακοινωθεί, τιμήθηκαν από την Π.Ε. ο Dr Νικόλαος Ραζής, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας, η κυρία Γιώτα Κωνσταντοπούλου, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στα Καλάβρυτα και στη λειτουργία του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το επίτιμο μέλος της Π.Ε. Ανδρέας Σκαρτσίλας Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Για καθέναν από τους τιμηθέντες, ο πρόεδρος της Π.Ε., Γ. Κοσμάς, είπε ειδικότερα τα εξής:

– Κατά την υπ’ αριθ. 619/29-3-2011 συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου και κατά την υπ’ αριθ. 67/11-12-2011 Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΗΣ», αποφασίστηκε ομόφωνα όπως η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ», που ιδρύθηκε το έτος 1896 και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τιμήσει τον Dr. Nικόλαο Ραζή,

διότι, μεταξύ των άλλων ανεκτίμητων και πολύτιμων δραστηριοτήτων του : Ως Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ  Γ.Ν. – Κ.Υ. Καλαβρύτων από το 1994 μέχρι το 2002, Δ/ντής  Ε.Σ.Υ.  Κ.Υ.  Κλειτορίας από το 2002 μέχρι σήμερα, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Γ.Ν. Καλαβρύτων το έτος 2009, μέλος του Δ.Σ. του Καλλιμανοπούλειου Εκκλ. Διακονικού Κέντρου, υπεύθυνος έκδοσης σημαντικών περιοδικών και εντύπων με επιστημονικές ιατρικές εργασίες του, συγγραφέας ιατρικών βιβλίων, για τα οποία έχει βραβευθεί, μέλος οργανωτικών επιτροπών διεθνών και παγκοσμίων συνεδρίων, συμποσίων και διημερίδων ιατρικής όλων των ειδικοτήτων, γενικός συντονιστής εκπαίδευσης με μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα για ειδικευόμενους γιατρούς γενικής ιατρικής, νοσηλευτές κλπ, μέλος τριμελών επιτροπών έρευνας και εκπαίδευσης, μέλος τριμελούς πειθαρχικής επιτροπής ΕΛΕΓΕΙΑ και επιτροπών για την ανάπτυξη των Ελληνικών Κέντρων Υγείας, με μοναδική κοινωνική και ιατρική δραστηριότητα ως πρωτοστάτης σε συλλογικές πρωτοβουλίες αιμοδοσίας, σκακιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε σχολεία – ιδρύματα κλπ, αφενός μεν έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην τέως Επαρχία (νυν διευρυμένο Δήμο) Καλαβρύτων, σε άλλες γειτονικές περιοχές λόγω των και εκεί αρμοδιοτήτων και παροχών υγείας από το Κ.Υ. Κλειτορίας, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, αφετέρου δε, λόγω του σημαντικού συγγραφικού, συνεδριακού κλπ έργου του, προβάλλει διεθνώς την περιοχή μας, τόσο για την ιστορικότητά της, όσο και για την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξής της.

–  Κατά την υπ’ αριθ. 624/27-9-2011 συνεδρίασή του, το Διοικητικό μας Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα όπως, με το Δήμο Καλαβρύτων, την Ένωση Καλαβρυτινών Πάτρας, την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, την Εταιρία Καλαβρυτινών Ιατρών «Ο ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ» και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ», συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με τους ως άνω Φορείς, στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της κυρίας Γιώτας Κολλιοπούλου – Κωνσταντοπούλου  στα Καλάβρυτα στο ξενοδοχείο «KalavritaCanyon», την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11 π.μ.. Αναγνωρίζοντας και η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ» την πολύτιμη και ανεκτίμητη προσφορά της, καθότι, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της, διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων και κυριολεκτικά έχει αφιερώσει τη ζωή της στον πολυετή και αδιάλειπτο αγώνα της για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του τόπου μας και τη δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, παρέστημεν στην απόδοση τιμών στο πρόσωπό της και μίλησε ο γενικός γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, καθότι ο ίδιος συνεργάστηκε επί σειρά ετών μαζί της στις προσπάθειες για την επιτυχία των ως άνω σκοπών της ζωής της. Πέραν αυτών, κατά την υπ’ αριθ. 67/11-12-2011 Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών μας, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως η Π.Ε. τιμήσει την κ. Κωνσταντοπούλου

και στην Αθήνα για τις προεκτιθέμενες μεγάλες υπηρεσίες που έχει προσφέρει και που εξακολουθεί να προσφέρει στην τέως Επαρχία (νυν διευρυμένο Δήμο) Καλαβρύτων, αλλά και στο Πανελλήνιο, για τον πολιτισμό και τη διατήρηση της ιστορικής Μνήμης.

Με την υπ’ αριθ. 619/29-3-2011 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου και με την υπ’ αριθ. 67/11-12-2011 ομόφωνη απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της Π.Ε., ο Ανδρέας Αθαν. Σκαρτσίλας,

Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, που κατάγεται από το Βερίνο Αιγιαλείας,  έχει ανακηρυχθεί, κατ’ άρθρο 5 και 6 του καταστατικού, επίτιμο μέλος της Π.Ε., διότι έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην Π.Ε. και στην τέως Επαρχία Καλαβρύτων. Ειδικότερα, πέραν της διαρκούς και πολύτιμης συμμετοχής του στις ιστορικές και πολιτιστικές δράσεις της Π.Ε., με προσωπικές του παρεμβάσεις έχει επιτευχθεί από ετών η ένταξη της Π.Ε. στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, κατά τις επετειακές εκδηλώσεις στην Αθήνα, για την 25η Μαρτίου 1821. Σημειωτέον ότι πρώτη ξεκινάει τις εκδηλώσεις η Π.Ε., την αμέσως προηγούμενη Κυριακή της 25ης Μαρτίου κάθε χρόνο, με κατάθεση από εμάς Στεφάνου Τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και οι εκδηλώσεις περατώνονται με την κατάθεση, ομοίως, Στεφάνου Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πέραν των ως άνω μεγάλων υπηρεσιών του, μετά από επίπονες έρευνές του, ανέσυρε αντίγραφα από τα αρχεία εφημερίδων και ιστορικών εντύπων, και κυριολεκτικά ανακάλυψε και μας παρέδωσε επιπλέον το πολυτιμότατο βιβλίο, που έχει εκδοθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο οποίο δημοσιεύεται και το γεγονός της μεταφοράς το έτος 1932 από την Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, της Φλόγας που διαρκώς έκτοτε ανάβει, στο ακοίμητο καντήλι του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Και οι τρείς τιμηθέντες, στους οποίους απονεμήθηκαν τα τιμητικά διπλώματα από τον πρόεδρο Γ. Κοσμά, το γενικό γραμματέα Δημήτριο Βαρβιτσιώτη και τον π. Θεοδώρητο Ανδριόπουλο, αντίστοιχα, έλαβαν ο καθένας χωριστά το λόγο, ευχαρίστησαν την Π.Ε. για τις βραβεύσεις τους, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο της και υποσχέθηκαν ότι θα συμμετέχουν πάντοτε στις προσπάθειές της για την επιτυχία των σκοπών της.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε. ευχαριστούν θερμά όλους, όσοι τίμησαν την Π.Ε. με την παρουσία τους, καθώς και όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-

Η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ» ΚΑΙ Η «ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ» ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

————————-

    Ο πρόεδρος της «Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας», Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α. Σωτήριος Τσενές και ο Γεώργιος Κοσμάς, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πρόεδρος της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης», προσκλήθηκαν και μετέβησαν στις 22-3-2012 στο Σικάγο της Πολιτείας Ιλινόις για τον τριήμερο πανηγυρικό εορτασμό από τους απόδημους συμπατριώτες μας της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η πρόσκληση έγινε από τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Σικάγο «Η Αγία Λαύρα», που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις και εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Ιωάννη Μπίρμπα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιο Πάνου, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ελένη Κούφη, Λίζα Μπίρμπα, Τζέιμς Δημητρίου και Κώστα Πάνου, την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Μαριάννα Σπυροπούλου και τα μέλη Τάμμυ Παράσχου και Ανδρέα Τσάμη, καθώς και τον πρόεδρο της Επιτροπής Υποτροφιών του Ιδρύματος «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ» Θεόδωρο Σπυρόπουλο και τα μέλη Μαριάννα Σπυροπούλου, Τζέιμς Δημητρίου, Ανδρέα Τσάμη και Γεώργιο Πάνου. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Σύλλογος Λυκουριωτών Σικάγο «Ο Άγιος Γεώργιος» με πρόεδρο τον Γεώργιο Τούζιο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους Τάμμυ Παράσχου, Φίλιππα Τούζιο, Βίκυ Τούζιου, Τασία Σβίγγου, Λόλα Χαραλαμποπούλου, Γεώργιο Μπράβο, Π. Δεδέογλου και Αλεξ. Χαραλαμπόπουλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αχλαδοκαμπιτών Ανδρέας Παράσχος και η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Ιλινόις Λίζα Πουλοπούλου.

   Οι λαμπρές τελετές πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Περιφέρειας Η.Π.Α., με πρόεδρο και συντονιστή τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, που είναι και πρόεδρος της Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», με χορηγούς στους οποίους περιλαμβάνονται οι : Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Έρικα Σπυροπούλου, Μαριάννα Σπυροπούλου Κυβερνητική Επίτροπος της Πολιτείας του Ιλινόις, Φίλιππας Τούζιος, Λούης Κυριαζόπουλος, Φωτεινή και Ανδρέας Τσάμης, Ιωάννης και Αλέξης Μπίρμπας, Γιώτα, Κώστας και Σπύρος Γιαννούλιας, Βασίλης, Σπύρος και Τομ Καραχάλιος, Τάκης και Γιώργος Νικολόπουλος, Μπέττυ Τσάμη, Ελένη Κούφη, Γεώργιος Τούζιος, Ανδρέας Παράσχος, Γεώργιος Βάρβης, Βάσω και Βασίλης Γιαννόπουλος, Κώστας Αλεξόπουλος, Χρήστος και Βαλέρια Κόντου, Γεώργιος Μπράβος, Γκας Ντάνος, Λίζα Πουλοπούλου, Δημήτριος και Γκας Πάνου, Γιάννης Μελίδης, Ντιν Σβίγγος, Π. Μαρίνης, Γεώργιος και Σωτηρία Σιάννη, Βασιλική και Δημήτριος Μητρόπουλος, Σπύρος Καπετάνιος, καθώς και πολλοί άλλοι Επιχειρηματίες ομογενείς μας.

Τις βραδιές 23-3-2012 και 25-3-2012, οι διοργανωτές δεξιώθηκαν προσκεκλημένους  κι επισήμους στο ROSWOOD RESTAURANT και στο PEGASOS RESTAURANT AND TAVERNA , αντίστοιχα, όπου και έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε ευχάριστο αλλά και συγκινησιακό κλίμα, με αναμνήσεις των συμπατριωτών μας από την Ελλάδα, πριν τη μετανάστευσή τους στις Η.Π.Α.

Η μαζικότερη εκδήλωση έγινε το βράδυ της 24ης-3-2012 στην πολύ μεγάλη αίθουσα του Κοσμικού Κέντρου EMPRESS BANQUETS. Το πρωτόκολλο τηρήθηκε πιστά, το πλήθος των παρισταμένων υποδέχθηκε σε στάση προσοχής την Ελληνική Σημαία και το αντίγραφο του Ιστορικού Λαβάρου της Αγίας Λαύρας και όλοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και τον Εθνικό Ύμνο των Η.Π.Α.. Μετά την προσευχή από τον Αιδεσιμολογιότατο π. Παναγιώτη Μαλάμη, κοπέλες με Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, χόρεψαν και τραγούδησαν πατριωτικά, επαναστατικά ελληνικά τραγούδια.

Μετά το δείπνο, κλήθηκαν στο βήμα και μίλησαν, κατά σειρά, οι Σωτήριος Τσενές, Γεώργιος Κοσμάς, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Μαριάννα Σπυροπούλου, JudyBaarTopinka (StateComptroller), JesseWhite (secretaryofState  of  Illinois) και η Ιωάννα Ευθυμιάδου Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο.

Οι εκπρόσωποι των Καλαβρυτινών Φορέων στην Ελλάδα, Σ. Τσενές και Γ. Κοσμάς, στις ομιλίες τους χαιρέτισαν με συγκίνηση τους απόδημο䐸䐶ㄵ〳䙄㤵㍃䘶䐸䐶〷※汷摩数晲μας, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και αναφέρθηκαν στις δράσεις στη χώρα μας της «Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας» και της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης». Ο Σωτήριος Τσενές γνωστοποίησε και την πρόσφατη σημαντική δράση της «Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας», που είναι η δημιουργία πλατείας στην περιοχή του Ν. Κόσμου της Αθήνας, με την ονομασία «Πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων», την οποία εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Γεώργιος Κοσμάς τόνισε ότι η «Παγκαλαβρυτινή Ένωση», που ιδρύθηκε το 1896 και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την ιστορική, εθνική και πολιτιστική της δράση, που αντέκρουσε με επιτυχία τις τελευταίες απόπειρες σκοτεινών κύκλων για διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, άνοιξε και φέτος στην Αθήνα στις 18-3-2012 τις μεγάλες Επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, με την ένταξη της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης» ως πρώτης στο επίσημο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Υπενθύμισε ότι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα και το Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821 πλησίον της Ιστορικής Μονής της Αγίας Λαύρας (στην Επιτροπή ανέγερσης του οποίου συμμετείχε ως επικεφαλής και με δαπάνες της η «Παγκαλαβρυτινή Ένωση»), ανηγέρθησαν  ταυτόχρονα το 1932 με εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου ενώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.  Ότι η ακοίμητη φλόγα του καντηλιού του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη μεταφέρθηκε εκεί από την Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου 1932, που έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου. Ότι η Ελληνική Πολιτεία και με αυτές της τις πράξεις έχει αναγνωρίσει τον αναμφισβήτητα πρωταρχικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, της Αγίας Λαύρας, των Καλαβρύτων και της περιοχής τους.

Μετά τις ομιλίες, οι διοργανωτές τίμησαν τους Γ. Κοσμά και Σ. Τσενέ, οι οποίοι  με τη σειρά τους ανταπέδωσαν τις τιμές μες αναμνηστικά διπλώματα και πλακέτες. Οι διοργανωτές τίμησαν επίσης και τον Επίτιμο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο, ο οποίος απέστειλε μήνυμα από την Ελλάδα, που αναγνώστηκε από τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο. Με τη συμμετοχή δε της ελληνικής ορχήστρας «Spartan Dance Group» όλοι οι συμπατριώτες μας ξεφάντωσαν επί πολλές ώρες με ελληνικούς χορούς και τραγούδια.

Τις πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε η Θεία λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού  της Θεοτόκου και η δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σικάγο. Τόσο για τη δοξολογία, όσο και για την παραπάνω εκδήλωση της προηγούμενης ημέρας, είχαν προσέλθει ομογενείς από πολλές Πολιτείες της Αμερικής, όπως από το Λας Βέγκας, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Ιντιάνα και άλλες. Πολλοί Καλαβρυτινοί απόδημοι προερχόμενοι από όλη την Επαρχία Καλαβρύτων, προσέτρεχαν στους Γ. Κοσμά και Σ. Τσενέ και ρωτούσαν για συγγενείς τους, διότι άλλοι είχαν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον και άλλοι είχαν γεννηθεί στην Αμερική. Ανέφεραν τα ονόματά τους, όπως π.χ. Σιάτος, Αυγέρης, Σουλελές, Γκίκας, Δάμας και άλλα,  και ρωτούσαν τον Γ. Κοσμά, που είχαν να τον δουν 40 χρόνια, με απερίγραπτη συγκίνηση, τί γίνεται τώρα στην περιοχή της Κλειτορίας, των Καλαβρύτων, της Δάφνης, του Σοποτού κλπ, αν έχει προκόψει ο τόπος και αν ζουν κάποιοι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί τους. Οι απαντήσεις δίνονται βροχηδόν και στο άκουσμα των ονομάτων, οι απόδημοι συμπατριώτες μας δάκρυζαν και εναγκαλίζοντο αναφερόμενοι στις νεανικές τους αναμνήσεις από τη γενέτειρα. Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας, οι Σ. Τσενές και Γ. Κοσμάς παρεκάθησαν σε προκαθορισμένες από το πρωτόκολλο θέσεις μαζί με τους Έρικα και Θεόδωρο Σπυρόπουλο, Μαριάννα Σπυροπούλου και την Πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγο Ιωάννα Ευθυμιάδου. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος της Περιφέρειας Ιλινόις και των όμορων Πολιτειών των Η.Π.Α. Σεβασμιότατος Ιάκωβος και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας χειροτονήθηκε Διάκονος ο Γιατρός Ανδρέας Γκίκας του Βασιλείου, που κατάγεται από τον Άγιο Νικόλαο Κλειτορίας. Η χειροτονία ήταν συγκλονιστική, με τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για τον χειροτονηθέντα και την οικογένειά του και με την Εκκλησιαστική Ομολογία του νέου Διακόνου των ομογενών μας.

Μετά το πέρας της χειροτονίας και της δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφεραν καφέ στο πολυπληθές εκκλησίασμα στο Πνευματικό  Κέντρο του Ναού και στους γύρω χώρους. Οι παρευρισκόμενοι συμπατριώτες μας, μας έδιναν μπιλιέτα και επιστολές στους δύο εκπροσώπους των Καλαβρυτινών Φορέων της Ελλάδας, για χαιρετίσματα και μηνύματα στους συγγενείς τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επιτεύγματα του Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγο «Η Αγία Λαύρα» περιλαμβάνεται και η έκδοση γραμματοσήμου, στο οποίο απεικονίζεται το Ιστορικό Λάβαρο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, με τις επισημειώσεις «AGHIA LAVRA 1821 – KALAVRYTA». Θερμά συγχαρητήρια στον φιλόπατρι πρόεδρο του Συλλόγου Φιλελλήνων Τάκη Νικολόπουλο, που φιλοτέχνησε το παραπάνω γραμματόσημο, το οποίο με την κυκλοφορία του στη διεθνή αλληλογραφία θα θυμίζει ακόμα μια φορά στην παγκόσμια Κοινότητα την ιστορικότητα της Ιεράς Μονής και την πρωταρχική συμβολή της στους Αγώνες των Προγόνων μας για την Εθνική Παλιγγενεσία.

Τέλος, την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στο Σικάγο, οι Γ. Κοσμάς και Σ. Τσενές έδωσαν συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό των αποδήμων, με εμβέλεια στους μετανάστες μας ολόκληρης της Αμερικής και απάντησαν σε ερωτήσεις ιστορικού, πολιτιστικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν στη γενέτειρα.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την πατριωτική αγάπη, την Καλαβρυτινή ψυχή, την εξαιρετική υποδοχή, τη φιλοξενία, τις συγκινήσεις και τις αναμνήσεις. Παντού ξεχείλιζε η χαρά, ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός των εκφράσεων για την ιδιαίτερη Πατρίδα, όπως για παράδειγμα «πώς κατάντησε έτσι η Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια…!!». Όπως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά, οι ρίζες και η καταγωγή συγκαταλέγονται στους δυνατότερους δεσμούς. Δεν νιώθαμε απλά προσκεκλημένοι για τις ανάγκες των Επετειακών εκδηλώσεων, αλλά δικοί τους αγαπημένοι άνθρωποι, που μας περίμεναν για να γιορτάσουν μαζί μας. Πυξίδα τους η προκοπή της γενέτειρας και το ένδοξο παρελθόν των Ηρωικών Προγόνων μας. Έχουμε χρέος να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της συνεργασίας μεταξύ των απόδημων συμπατριωτών μας και όλων των Καλαβρυτινών Φορέων, ιδιαίτερα τώρα, που οι κρατικοί Φορείς αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις απαιτήσεις του Ελληνισμού της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Οι Γεώργιος Κοσμάς και Σωτήριος Τσενές εξ ονόματος όλων των μελών των Φορέων που εκπροσωπούμε και των απανταχού της Ελλάδας Καλαβρυτινών από όλη την τέως Επαρχία Καλαβρύτων, ευχαριστούμε θερμά τους ομογενείς μας  στις Η.Π.Α. για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τις συγκινήσεις που μας προσέφεραν.

   Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ιωάννη Μπίρμπα και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγο «Η Αγία Λαύρα», την Έρικα και τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, τη Μαριάννα Σπυροπούλου, τον Ανδρέα και τη Φωτεινή Τσάμη, τον Δημήτριο Μητρόπουλο, τον πρόεδρο Γεώργιο Τούζιο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Λυκουριωτών Σικάγο «Ο Άγιος Γεώργιος», τους Φίλιππα και Θεόδωρο Τούζιο, την Τάμμυ Παράσχου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αχλαδοκαμπιτών Ανδρέα Παράσχο, για την αγάπη τους και την απέραντη πατριωτική φιλία, με τις οποίες μας περιέβαλαν, και τις οποίες τους ανταποδίδουμε πολλαπλάσια.

Δηλώνουμε σε όλους τους απόδημους συμπατριώτες μας ότι θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή τους και τους ευχόμαστε καλή αντάμωση.

Γεώργιος Κοσμάς                                                       Σωτήριος Τσενές

One thought on “Εκδηλώσεις

  1. Pingback: Καλαβρυτινή ισχυρή παρουσία στη λίστα βραβείων και επαίνων της Ακαδημίας Αθηνών για το 2012 « ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *