Ποιήμα Παπασημακόπουλου Νίκου – Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης

Στη μνήμη των θυμάτων

του Καλαβρυτινού  ολοκαυτώματος

13/12/43

Σαν πας  στο  λόφο  του  καπή,

εκεί  που  σκότωσαν  οι  Γερμανοί,

τους άνδρες των Καλαβρύτων

χωρίς  κανέναν οίκτον

κλίνε  το γόνυ  ευλαβικά

στην  ιερή  σκιά  τους,

και  στο  μνημείο  τους  μπροστά

που  γράφει  τ’  όνομά  τους,

αντί στεφάνι  πρόσφερε

 με  σεβασμό  κι  αγάπη

ένα  λεπτό  για  προσευχή,

κι  απ΄  την  ψυχή  ένα  δάκρυ

 

Νίκος   Παπασημακόπουλος

 

Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης  στην Αθήνα 9-12-2013

        Ο Παπασημακόπουλος Νίκος, εκ Λευκασίου Καλαβρύτων, ταπεινός και αφανής <<Εργάτης>>, της Πεζογραφίας και της Ποίησης, έγραψε αυτό το Ποιήμα, με Ουρανομήκη Κραυγή, πιό δυνατή από τη σιωπή, Προσευχή στην μαρμαρωμένη ησυχία, Μνημοσύνη για την γνώση του Θανάτου, Καημό και Παράπονο, για τους σκοτωμούς των Καλαβρυτινών, από τον Γερμανικό στρατό -την Βέρμαχτ- τον Παγερό Δεκέμβρη στις 13τρείς του 1943. Ναί Για τό Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων…!!

        Ο Νίκος έχει ένα βαρύ Πνευματικό Βιογραφικό, χωρίς να το διαλαλεί, λόγω του υψηλού ήθους του, και της συγκλονιστικής ταπεινότητας του.
Εγώ θα αποτολμήσω να δημοσιεύσω τις Περγαμηνές του Νίκου, γιά να το πληροφορηθούν οι πολλοί…

        Νίκο Συγγνώμη, αλλά εγώ είμαι ανυπάκουος… 

        Ο Νίκος Γεωργίου Παπασημακόπουλος, γεννήθηκε στο Λευκάσιο Καλαβρύτων το 1939, άπεφοίτησε από πολλά-πολλά σχολεία, με Πτυχία: Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Καλαμάτας, της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου <<Όμηρος>>, των Παιδαγωγικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Δίπλωμα Διδακτορικής Διατριβής Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς- Αριστεύσας–. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά:  Τελωνειακός υπάλληλος στο επάγγελμα.  Παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του, ήταν Καθηγητής στα Α. Τ.Ε.Ι. Πειραιώς, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ως Εκπαιδευτής <<Εκπαιδευτών>> και έχει ο Θεός Νίκο…

        Έχει γράψει και γράφει Πεζογραφία και ποιήματα. Ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

        Έχει γράψει δύο βιβλία: το πρώτο με τίτλο <<Η Προστασία και αξιοποίηση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα -το 2008->> και το δεύτερο <<Οδός Αγίας Σοφίας>> τώρα -το 2013- , το οποίο προτείνω, δημόσια, να το Παρουσιάσει Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, στα γραφεία της, στην Αθήνα Πατησίων 121. Θα είναι ΜΕΓΑΛΗ Τιμή για όλους τους Καλαβρυτινούς, να το δεχθείς, αγαπητέ Νίκο…

        Ως επίλογο αφιερώνω λίγους στίχους, από το Άξιον Έστί –Τα Πάθη, Β΄-  του Οδυσσέα Ελύτη:

        <<… Τη Γλώσσα μού έδωσαν Έλληνική:

        Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

        Μανάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…>>. 

Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένες ημέρες …

Κώστας Κατσιάρης, εκ Κρινοφύτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *