Επετειακή Εκδήλωση της Μάχης του Μ.Σπηλαίου από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση

Για μια ακόμη φορά η Παγκαλαβρυτινή Ένωση σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στα μαρτυρικά και ηρωικά Καλάβρυτα, καθώς και το Δήμο Καλαβρύτων, θα εορτάσει την 22 Ιουνίου 2014 ημέρα Κυριακή την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου της 24ης Ιουνίου 1827κατά του Ιμπραήμ Πασά και των 13.000 περίπου στρατιωτών του η οποία υπήρξε νικηφόρα, αναπτερώνοντας το ηθικό των ελλήνων στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και οδήγησε στην τελική απελευθέρωση της Ελλάδος μας από την τετρακοσιόχρονη δουλεία του γένους.
Στην φετινή εκδήλωση θα είναι κεντρικός ομιλητής το αιρετό μέλος του ΥΣΔΕΕ Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης κ Πέτρος Κόρδας με τίτλο «Η προσφορά των Μοναχών του μεγάλου Σπηλαίου στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και στην καθοριστική νικηφόρα μάχη του 1827» και θα εκφωνήσει πανηγυρικό λόγο για τους αγωνιστές της ελευθερίας, Μοναχούς και Λαϊκούς, μεταξύ των οποίων οι εκατό (100) περίπου Μοναχοί τότε, οι οποίοι πέταξαν τα ράσα, άρπαξαν τα όπλα και άρχισαν τη μάχη, η οποία δόθηκε σώμα με σώμα εναντίον των πολυαρίθμων ορδών του επιτιθέμενου Ιμπραήμ Πασά.
Στην εκδήλωση θα υπάρξει έκθεση σπανίων ιστορικών ντοκουμέντων και θα παρουσιαστεί επίσης η Φορεσιά των Οπλαρχηγών του 1821 της οποίας ακριβές ανάτυπο έχει δημιουργήσει μετά από μακρόχρονη ιστορική έρευνα η Παγκαλαβρυτινή Ένωση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση της 23ης Μαρτίου 2014 για την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στην Παλαιά Βουλή.
Το Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής επιθυμώντας να δώσει ώθηση στο επίπεδο των εκδηλώσεων θα προχωρήσει στην αναβίωση του εθίμου της αναπαράστασης της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου. Η τελευταία φορά που εκτελέστηκε αυτή η αναπαράσταση ήταν το 1973. Ήδη έχει βρεθεί το κείμενο εκείνων των ιστορικών αναπαραστάσεων και έχει μπει σε φάση λογοτεχνικής και δραματουργικής επανεπεξεργασίας, προκειμένου να σκηνοθετηθεί για την επόμενη χρονιά. Όσοι παραβρεθούν φέτος στις εκδηλώσεις, είναι σίγουρο ότι θα εμπνεύσουν μια νότα αισιοδοξίας στους δημιουργούς, στέλνοντας το μήνυμα πως η μάχη του Σπηλαίου όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά πως τα «καριοφίλια θα βροντήξουν ξανά» όταν η Ελλάδα το χρειαστεί για να υπερασπίσει την ελευθερία του λαού της.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων θα διατεθεί το πούλμαν του δήμου για την μετακίνηση των Καλαβρυτινών από τα Καλάβρυτα στο μοναστήρι και την επιστροφή τους. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει την 9 η πρωινή και θα διαρκέσει μέχρι και την 11 πρωινή της Κυριακής.
Το ΔΣ της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *