“Η φορεσιά του Αγωνιστή του ’21” από την Π.Ε. στο Λειβάρτζι

Στο Λειβάρτζι, τοπικό Διαμέρισμα Δήμου Καλαβρύτων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού Αθήνας-Πάτρας πραγματοποίησαν για τέταρτη χρονιά την εκδήλωση “Βγάζουμε τσίπουρο”.

Η επιτυχία ήταν εξαιρετική!

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, “Η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ”, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική δραστηριότητα του “ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΛΕΙΒΑΡΤΖΙΝΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ”, που λειτουργεί υπό διασυλλογική επιτροπή, με συμμετοχή σε αυτήν και των μονίμων κατοίκων του χωριού, προσέφερε για το μουσείο των Συλλόγων “τη φορεσιά του Αγωνιστή του ’21”.

Η φορεσιά κατασκευασμένη από τα εθνικά χέρια του πολυβραβευμένου Μεσολογγίτη Νίκου Πλακίδα αποτελεί πραγματικό απόκτημα για το Λειβαρτζινό Μουσείο, αφού κατασκευάστηκε σε 3 μόνο αντίτυπα.

Η αναγνώριση της Αίθουσας Υφαντικής από το Υπουργείο Πολιτισμού-Δ/νση ΜΕΛΤ- ως άριστα οργανωμένης με σημαντικά εκθέματα, καθιστά το “ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΛΕΙΒΑΡΤΖΙΝΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ”, εστία αληθινής πολιτιστικής αξίας στα ΝΔ του Δήμου.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δ. Βαρβιτσιώτης εγκαινίασε και τη δεύτερη αίθουσα “ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ” του Μουσείου, όπου εκτίθενται ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα προσωπικής χρήσης Λειβαρτζινών που διακρίθηκαν ως πνευματικοί ταγοί, επιχειρηματικές προσωπικότητες και θυμόσοφοι χαρακτήρες της τοπικής κοινωνίας.

Οι Σύλλογοι ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας από κάθε τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να μην παρεμποδίζεται η προσπάθειά τους σε δραστηριότητες που εκείνη αδυνατεί να συνεισφέρει.

Η εκδήλωση της παράδοσης της στολής έγινε στο Δημοτικό Σχολείο, όπου λειτουργεί το Μουσείο των Συλλόγων και διανθιζόταν από χορούς ομάδας του Συλλόγου Πάτρας, απαγγελίες ποιημάτων και ανάγνωση κειμένων του στρατηγού Μακρυγιάννη από μέλη της θεατρικής ομάδας της ‘Ενωσης Καλαβρυτινών Πάτρας “Ταξιδευτές της Πρόζας”, που έχει αναδεχθεί σε πολύτιμο συνεργάτη των Συλλόγων.

Τον Εθνικό Ύμνο έψαλλε η mezzo soprano κα M. Orros.

Η τελετή έκλεισε με προσφορά παραδοσιακών γλυκισμάτων από το Σύλλογο Πάτρας. (Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΙΒΑΡΤΖΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Π. ΦΡΑΓΚΟΣ

1 5 9 10 13 17 18 19

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *