Ιστορική Εκδήλωση Καλαβρυτινής Συλλογικότητας

DSC02546Πολιτισμός, ιστορία, παράδοση, τραγούδι, χορός, περιβάλλον, φύση, Καλάβρυτα, συλλογικότητα, είναι μερικοί από τους κρίκους που συνδέθηκαν το Σάββατο το βράδυ 13 Αυγούστου, στο Σοποτό. Αποτέλεσμα η εξαιρετική από κάθε άποψη εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, ο Σύλλογος Σοποτινών και ο Δήμος Καλαβρύτων για να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το αριστούργημα της Αρχοντικής Γυναικείας Παραδοσιακής Φορεσιάς του 1821, όπως σχεδιάστηκε μετά από μελέτες ετών και κατασκευάστηκε χειροποίητη με τον παλαιό τρόπο ύφανσης και ραφής.
Ήταν όλοι εκεί σε μια εντυπωσιακή συνάθροιση εκπροσώπων από πάρα πολλά χωριά των Καλαβρύτων (Λυκούρια, Σκοτάνη, Σκεπαστό, Καμενιάνοι, Δεσινό, Δροβολοβό, Γλάστρα, Καστέλι, Σειρές, Μάνεσι, Ανάσταση, Λεχούρι, Δρυμό, Κλειτορία, Κλέιτορα, Σούβαρδο, Λειβάρτζι) και την ενεργή συμμετοχή του συλλόγου Λυκούριας, του συλλόγου Σκοτάνης, του συλλόγου Σκεπαστού και του συλλόγου φίλων ίππων Κλειτορίας ο “Χελμός”, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γεωργίου Λαζουρά, των αντιδημάρχων Λιακόπουλου, Φλογερά, Χουλιάρα, του Προέδρου της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Σωτήρη Τσενέ, εκπρόσωπων φορέων και συλλόγων (θα τους ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί) και πλήθους κόσμου.
Το αριστούργημα της Αρχοντικής Γυναικείας Παραδοσιακής Φορεσιάς του 1821, φόρεσε η κοσμήτωρ της Π.Ε. και Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου συνοδευόμενη από τους ιππείς της Κλειτορίας, τον Σύλλογο Λυκούριας και τον Σύλλογο Σκεπαστού υπό τους παραδοσιακούς ήχους του μαέστρου κ. Δαλιάνη και τον κ. Πλακίδα
Η φορεσιά θα κοσμεί το Λαογραφικό – ιστορικό μουσείο Σοποτού.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν για την πολυετή προσφορά τους στην παράδοση ο κ. Γιώργος Δαλιάνης και ο κ. Νίκος Πλακίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *